Korona i biznis
12. listopad 2017.

Poništen stečaj Evangeličke crkve u Hrvatskoj, Fina podnijela žalbu

Financijska agencija (Fina) podnijela je žalbu protiv sudskog rješenja kojim je poništen već zaključen stečaj Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj – crkvene općine Zagreb, navodeći pritom kako je "sud pogrešno utvrdio da dužnik nema nepodmirenih obveza".

U Fininom rješenju, naime, stoji da je Evangelička crkva još krajem srpnja imala dug u ukupnom iznosu nešto većem od 11.000 kuna.

>>>Piratska stranka u stečaju zbog duga od 15.000 kuna

Žalba Fine uslijedila je nakon što je Trgovački sud u Zagrebu u rujnu ukinuo rješenje kojim je još u srpnju bio zaključen stečaj Evangeličke crkve i to nakon žalbe dužnika koji je tvrdio da je dug koji je, prema sudskom rješenju, iznosio nešto više od 9600 kuna bio plaćen te da na "dan 4. kolovoza 2017. godine dužnik u Očevidniku o redoslijedu plaćanja više nema evidentirane neizvršene osnove za plaćanje".

Osim toga, zastupnici Evangeličke crkve isticali su da u vlasništvu imaju imovinu koja znatno premašuje iznos duga evidentiranog u prijedlogu za stečaj, čak štoviše, da je riječ o imovini dužnika koja ima svojstvo kulturnog dobra – uključivši i crkvu i dvor Evangeličke crkve u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici.

No, u žalbi Fine navodi se kako rješenje o poništenju stečaja treba pobiti jer taj dug jednostavno nije plaćen, odnosno bio je brisan iako obveze nisu bile podmirene.

>>>Com.Com Ninoslava Pavića u stečaju; dug gotovo 600.000 kuna

- Na dan 28. srpnja 2017. otvoren je i zaključen stečajni postupak nad dužnikom te su osnove za plaćanje isknjižene iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje. Dužnik je sudu dostavio potvrde s datumom nakon otvaranja stečajnog postupka te su iste ukazivale na iznos od 0 kuna, ali ne iz razloga jer dužnik nema nepodmirenih obaveza već je isto posljedica otvaranja stečajnog postupka, zaključuje se u žalbi Fine.

U Fininoj žalbi stoji da je Evangelička crkva još 27. srpnja, dan prije zaključenja stečaja, imala nepodmirene obveze u neprekinutom razdoblju od 329 dana te naknadu Fini za provedbu ovrhe.