26. veljača 2019.

Ponoš: EK smanjivat će iznos bespovratnih kuna za greške u javnoj nabavi

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potpisali su danas u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu i uručili ugovore o dodjeli ukupno 174.566.521 kuna bespovratnih sredstava nakon provedenog pozivnog natječaja „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru-turizam, trgovina“.

Ministar Ćorić podsjetio je da je Ministarstvo 8. svibnja 2008. godine uputilo poziv zainteresiranim subjektima iz uslužnog sektora, nakon čega su do rujna zaprimljena 132 projekta prijedloga, od kojih je nakon provedene evaluacije njih 75 dobilo zeleno svjetlo za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Inicijalno, kazao je ministar Ćorić, za dodjelu je bilo planirano 76 milijuna kuna, ali s obzirom velik broj kvalitetnih prijedloga ukupne vrijednosti 311,5 milijuna kuna, osigurali smo gotovo 175 milijuna bespovratnih sredstava i danas podijelili ugovore za 42 prisutnih, od ukupno 75 odobrenih projekata.

[caption id="attachment_376691" align="aligncenter" width="750"] Tomislav Ćorić, Foto: Mladen Volarić[/caption]

- Kad smo se pitali gdje dodijeliti ove ugovore predstavnicima malih, srednjih i velikih poduzeća, nametnuo nam se Smiljan i ovaj Memorijalni centar Nikole Tesle, najvećeg velikana vezanog uz električnu energiju u posljednjih stotinu u nešto godina. A godinu ranije imali smo natječaj za povećanje energetske učinkovitosti u industriji, i to je, zajedno s ovim natječajem za turizam i trgovinu, najbolji način dodjele, a vi koji dolazite iz privatnog sektora, najbolje znate kako utrošiti ovako dobivena sredstva, jer su vaši projekti, kako prenosi direktor Ponoš, zaista izvanredni, kako po pitanju smanjenje potrošnje energije i smanjenja emisija stakleničkih plinova, tako i u provođenju društveno odgovornog, te konkurentnog poslovanja, kazao je ministar Ćorić.

Investicijama potaknutim ovim bespovratnim sredstvim, dodao je Ćorić, smanjit će se potreba za energijom iz konvencionalnih izvora za oko 5,5 milijuna kWh godišnje, uz istovremeno povećanje proizvodnje električne energije iz tih novoinstaliranih kapaciteta OIE-a za 9,7 milijuna kWh godišnje.

Stroga pravila, a greške idu na naplatu

Dubravko Ponoš iz Fonda ZOEU upozorio je prisutne da ovom dodjelom ugovora taj posao nipošto nije završen, naprotiv, do realizacije tih bespovratnih sredstava trebat će se ispoštivati sva vrlo stroga, birokratska pravila postavljena od strane Europske komisije koja i dodjeljuje novac, pa ima pravo i nametati svoja pravila.

To znači da ćete vrlo precizno morati sve odraditi u postupcima javne nabave, a Fond će vas u tome pratiti, pa tako za sve vas pripremamo radionicu o toj problematici, koja će se održati 19.ožujka u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Načinite li u tom postupku neku grešku, smanjit će se iznos koji je za vas odobren.

[caption id="attachment_376689" align="aligncenter" width="750"] Foto: Mladen Volarić[/caption]

Na pitanje koje su to greške, Ponoš kaže da ako se u natječajnoj dokumentaciji za neki proizvod ili uslugu koju se traži, propusti navesti tri riječi „ili iste vrijednosti“, ta će neopreznost koštati 25 posto odobrenih sredstava takvog investitora.

Među odobrenim projektima mnoštvo je hotelsko-ugostiteljskih kapaciteta, raznih gospodarskih objekata s orijentacijom na gradnju vlastitih fotonaponskih elektrana, pa do onih koji kombinacijom instaliranja obnovljivih izvora energije kao što su i dizalice topline, s gradnjom toplinskih ovojnica nastoje drastično smanjiti svoje potrebe za energijom.

Energetska obnova Fešte na Žutu i Auto-Hrvatske

Među malim poduzetnicima interesantan je primjer restorana „Fešta“ na otoku Žutu u Kornatskom arhipelagu, čiji se vlasnik Krešimir Mudronja u ime dobitnika ugovora obratio današnjem skupu. On je za Lider kazao kako se poslovanje toga restorana, poznatog u nautičarskom svijetu, može reći da je doista različito od ostalih subjekata s današnjeg skupa, pošto „Fešta“ posluje na otoku na kojem nema nikakve infrastrukture, pa se unatoč tome što je Žut u zaštićenoj kategoriji Krajobraznog parka, tolerirala upotreba dieselskih agregata, kojim se podmirivala energetska potreba ugostiteljskog objekta, ali i rad desalinizatora morske vode, koji je instaliran prije 15 godina, kao i biopročistača otpadnih voda.

[caption id="attachment_376687" align="aligncenter" width="750"] Krešimir Mudronja, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Planiranom instalacijom fotonaponskih panela, kaže Mudronja, dobit će na raspolaganje dodatnu električno snagu od 30 kW, čime očekuje smanjenje rada agregata za barem 30-ak posto. Od ukupne investicije od 920 tisuća kuna, bespovratni udio EU novca je 720 tisuća kuna.

[caption id="attachment_376688" align="aligncenter" width="750"] Pavao Jurković, Auto-Hrvatska, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Nausprot takvim „robinzonskim“ uvjetima na Žutu, među velikim dobitnicima bespovratnih sredstava je i Auto-Hrvatska d.d., čiji je predstavnik Pavao Jurković za Lider kazao da će odobrenih 5,5 milijuna kuna biti dio investicije rekonstrukcije i energetske obnove jedne hale, izmjena rasvjete, monitoring režija, te uvođenje dizalice topline „zrak-voda“ kojom će se grijati dio upravne zgrade. Njome će se zamijeniti postojeći sustav čilera čija je radna tvar „R33“ već sad zabranjena. Dio kotlovnice s plinskim postrojenjem će ostati, i služit će kao „backup“ i ispomoć dizalici topline u slučaju ekstremnih hladnoća. Dizalica topline trebala bi grijati oko 2.500 kvadrata bruto razvijene površine zgrade.