• Pratite nas na:
31. kolovoz 2017.

Popravci vozila koji nisu u jamstvu, ne moraju se obavljati kod ovlaštenih servisa

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja poziva da joj se obrate korisnici usluga servisiranja motornih vozila kojima su ovlašteni serviseri uvjetovali da popravke koji nisu obuhvaćeni jamstvom moraju obaviti kod ovlaštenih servisera, kako bi zadržali jamstvo.

>>>Dizel summit: Automobilska industrija financirat će preinake softvera na više od 5 milijuna vozila

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja skreće pozornost na činjenicu da bi ugovori zaključeni između dobavljača/uvoznika i ovlaštenih servisera mogli biti u suprotnosti s člankom 8. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN) koji uređuje zabranjene sporazume, ako se jamstvo proizvođača prema kupcu uvjetuje time da krajnji kupac popravke i održavanja koji nisu navedeni u jamstvu, mora obaviti unutar mreže ovlaštenih servisera.

Naime, obveza popravaka i održavanja dijelova motornih vozila koji su pokriveni jamstvom nije zabranjena, ali je zabranjeno uvjetovati da se popravci koji nisu obuhvaćeni jamstvom moraju obaviti u mreži ovlaštenih servisera.

Dakle, korisnici usluga servisiranja motornih vozila imaju mogućnost servisirati dijelove vozila koji nisu pokriveni jamstvom i kod neovlaštenih servisera bez bojazni da će ostati bez važećeg jamstva.

To proizlazi iz kriterija iz pravne stečevine EU, odnosno točke 69. Obavijesti Komisije – Dodatne smjernice o vertikalnim ograničenjima u sporazumima o prodaji i servisiranju motornih vozila i o distribuciji rezervnih dijelova za motorna vozila. Naime, u slučaju pravnih praznina ili dvojbi u tumačenju propisa, Agencija na odgovarajući način primjenjuje te kriterije.

>>>HEP otvorio punionicu električnih vozila u Otočcu

Stoga Agencija poziva korisnike usluga servisiranja motornih vozila koji su se susreli s opisanim postupanjem da se obrate Agenciji ako su im ovlašteni serviseri uvjetovali da i popravke koji nisu obuhvaćeni jamstvom moraju obaviti kod ovlaštenih servisera kako bi zadržali jamstvo, napisano je u priopćenju.