Aktualno
StoryEditor

Porasle cijene svih žitarica

23. Rujan 2016.

Provjeravajući  kotacije na CME-u nakon vikenda iznenadila sam se porastu cijena svih žitarica. Sojina sačma je „porasla“ preko 10 usd/st ovisno o mjesecu, sojino zrno je u „zelenom“ 10,6 usd/st, dok pšenica i kukuruz ne pokazuju tako snažne brojke no rast za cca.3-5 usd/st. Zabrinutost da će kiša prouzročiti kašnjenje žetve, a istovremeno će limitirane zalihe starog usjeva sojinog zrna morati dulje potrajati potakla je događanja na CME-u.

Kako smo se bližili sredini tjedna sve smo više brujili  o sastanku američke i japanske centralne banke. Na sastancima se odlučuje o visini kamatnih stopa, stoga mnogi investitori i špekulanti čekaju odluke banaka kako bi se mogli pozicionirati na tržištu i donijete važne odluke o poslovanju za naredne mjesece.

Zbog rekordnih uroda pšenice u cijelom svijetu cijene i dalje padaju

Dvije centralne banke nalaze se u suprotnim situacijama pa postoji mogućnost da će donijeti potpuno suprotne odluke što bi moglo rezultirati prebacivanjem velikih količina kapitala iz jena u dolar. Američka centralna banka postepeno podiže kamatne stope, dok japanska centralna banka već mjesecima prijeti dodatnim spuštanjem kamatnih stopa kako bi oslabila prejaki jen. Obje banke pomno prate poteze ostalih centralnih banaka i nastoje ne odstupati previše od njihove politike kako ne bi uzrokovati velike poremećaje na financijskim tržištima. S obzirom na trenutnu situaciju, američka centralna banka mogla bi još jednom ostaviti kamatne stope na istoj razini. Japanska centralna banka bi mogla najaviti namjerno slabljenje valute ili pričekati i nadati se da će jen oslabiti na temelju američkih odluka.

Dok smo se bavili valutama stanje na CME-u se drastično promijenilo pa su tako cijene svih žitarica krenule nizbrdo. U formiranju nižih cijena pomaže im i odnos €/$ koji je preko noći sa 1,1145 „skočio“ na 1,1226.

U Peru su sve oči uprte na luku Chancay u koji će biti uloženo 480 milijuna $ što će bitno olakšati izvoz ribljeg brašna i ostalih roba iz okolnih regija.

Zalihe ribljeg brašna su pri kraju  kao i svake godine i za očekivati je da će uskoro biti prodana doslovno i zadnji kg.

Istovremeno se očekuje objava nove kvote koja će iznositi od 2-2,5 milijuna mt.

18. travanj 2024 02:19