13. travanj 2018.

Porast prometa i prihoda od cestarina na autocestama HAC-a i ARZ-a

Na svim HAC-ovim i ARZ-ovim autocestama u prvom je tromjesečju zabilježen promet više od deset milijuna vozila, što je povećanje za 3,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je iznos naplaćene cestarine povećan za 9,6 posto, na 455,6 milijuna kuna (bez PDV-a), objavile su u petak Hrvatske autoceste (HAC).

Po podacima HAC-a, na svim njihovim i autocestama kojima upravlja Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) u prva je tri mjeseca zabilježen promet 10.014.976 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 455.636.108 kuna (bez PDV-a).

>>>Vlada odlučila: Cestarine HAC-a rastu 5 posto, a slijedi restrukturiranje cestovnog sektora

"U odnosu na prošlu godinu broj vozila povećan je za 3,56 posto, a iznos od naplaćene cestarina veći je 9,62 posto", navodi se u priopćenju.

Trend povećanja prometa i priljeva od naplaćene cestarine u prvom tromjesečju vidljiv je na svim autocestama, a iz HAC-a pritom posebno ističu porast prometa po svim kategorijama vozila, usprkos vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama u veljači.

>>>Nacrt studije restrukturiranja – HAC, ARZ i HAC-ONC trebaju prepoloviti broj zaposlenih

Najveći promet u prva tri mjeseca ove godine zabilježen je na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, više od 3,6 milijuna vozila, što je u odnosu na isto razdoblje lani povećanje za 5,5 posto. I najveći priljev od naplaćene cestarine u prvom tromjesečju ostvaren je na toj autocesti u iznosu od oko 190,8 milijuna kuna (bez PDV-a), što je na godišnjoj razini porast za 13,58 posto, podaci su HAC-a.

"S obzirom na nadolazeću turističku sezonu za očekivati je i daljnji rast", zaključuje se u priopćenju.