Aktualno
StoryEditor

Pored zagrebačke Ikee gradi se Designer Outlet Croatia

20. Srpanj 2017.

Pored zagrebačke robne kuće Ikea gradi se najveći outlet kompleks u Hrvatskoj "Designer Outlet Croatia", u koji tvrtke Ikea Centres i švicarski Mutschler Outlet Holding investiraju 88 milijuna eura, a otvorenje se planira za svibanj iduće godine, istaknuto je u četvrtak tijekom obilaska tog gradilišta.

Designer Outlet Croatia gradi tvrtka Strabag iz Zagreba, koja je posao dobila na međunarodnom natječaju, a gradnja je planirana u dvije faze, prva s iznosom od oko 60 milijuna eura trebala biti završena u proljeće 2018., a druga u idućih nekoliko godina.

>>>Lani rekordan broj izravnih stranih investicija u Europi, rast bilježi i Hrvatska

- U idućih 6 do 7 godina vjerujemo da će centar biti u potpunosti završen, kao što i vjerujemo u isplativost te investicije. Za sada već imamo zakupljenih 50 posto prostora i želimo time Hrvatsku i Zagreb pozicionirati kao mjesto povoljne kupnje zbog koje se više ne mora odlaziti izvan zemlje, istaknuo je direktor tog outlet centra Branko Mihajlov.

Naglasio je i da su Zagreb izabrali zbog njegove zemljopisne pozicije i razvijenog turizma, dok je blizina Ikee pogodna zbog brojnih kupaca u toj robnoj kući. Kazao je i da im je ciljana publika od oko 5 milijuna kupaca koji su na oko 2 sata vožnje od Zagreba, uključujući BiH, Mađarsku, Sloveniju i druge zemlje regije.

- Centar će zaposliti u svim dućanima oko 400 ljudi i to je zapravo prvi takav centar u ovom dijelu Europe, dok se još jedan sličan gradi i otvara na jesen u Portugalu, rekao je Mihajlov.

Outlet centar će biti na površini od 25 tisuća četvornih metara, imat će oko 150 dućana, odnosno poslovnih prostora, a izgledat će kao mali grad s arhitekturom inspiriranom hrvatskim regijama (Istra, Dalmacija, Slavonija, Zagorje).

Tvrtka Ikea Centres, središnja globalna trgovačka kompanija Ikea Grupe, sa švicarskim Mutschler Outlet Holdingom AG već je surađivala i u realizaciji sličnog projekta u Portugalu.

>>>IKEA razmišlja o otvaranju vlastitih restorana izvan prodajnih centara

Outlet kompleksom u Hrvatskoj upravljat će konzultantska tvrtka ROS Retail Outlet Shopping, poznati austrijski upravitelj dizajnerskih outleta, koji upravlja i razvija poslovanje outlet centara diljem Europe uključujući Shoping Brugnato Outlet Village u Italiji, Premier Outlet Budapest u Mađarskoj te Designer Outlet Soltau u Njemačkoj i druge.

Direktor tvrtke ROS Retail Outlet Shopping Thomas Reichenauer istaknuo je da imaju velika očekivanja od zagrebačke lokacije, kao i da je 50 posto predviđenih dućana modni brendovi, dok se ostalo odnosi na razne stvari za kuću, djecu, ljubimce, ugostiteljske objekte i druge sadržaje.

Direktor Ikea SEE, koja uključuje i Hrvatsku, Stefan Vanoverbeke izrazio je zadovoljstvo gradnjom centra u blizini robne kuće Ikea kao i rezultatima poslovanja te kuće do sada. Najavio je da Ikea grupa za početak kolovoza priprema otvaranje robne kuće u Beogradu, što će biti druga robna kuća te grupe u ovoj regiji.

>>>Iduće godine počinje gradnja Hotela lti Romana Makarska; investicija vrijedna 50 milijuna eura

Izaslanik hrvatskog premijera, državni tajnik za turizam Frano Matušić ocijenio da je to odličan potez i investicija za obogaćivanje ponude Hrvatske i za dodatno privlačenje turista.

- Svi očekuju veliki posjet tom centru, kao i Ikei, i sve to pridonosi razvoju ovog kraja, a to je i šansa i za kontinentalni turizam, jer će posjetitelji zasigurno obići i Zagreb i moguće i druge bliže krajeve, kazao je Matušić.

16. travanj 2024 03:47