Aktualno
StoryEditor

Porez iz plaće: Za tri skupine zaposlenih poslodavac sastavlja godišnji obračun

04. Prosinac 2017.

Unatoč tomu što Porezna uprava sastavlja godišnji obračun poreza za primitke od plaće, mirovine, od samostalne djelatnosti i drugog dohotka, poslodavci i u 2017. imaju obvezu za određene radnike, pri isplati posljednje plaće u godini, sastaviti godišnji obračun poreza iz plaće. Prema Zakonu, poslodavac ima takvu obvezu u tri slučaja: ako je neredovito isplaćivao plaće, ako određeni radnici nisu tijekom godine iskoristili pravo na puni godišnji osobni odbitak jer su u dijelu godine bili na bolovanju na teret HZZO-a ili na rodiljnom odnosno roditeljskom dopustu i za radnike kod kojih je zbog oscilacija u visini plaće porezno opterećenje u pojedinim mjesecima bilo neravnomjerno raspoređeno pa su zbog toga platili veće svote predujmova poreza nego što je njihova godišnja porezna obveza iz plaće.

Zbog isplate zaostataka

U slučaju da je neredovito isplaćivao plaće, ako određeni radnici nisu tijekom godine iskoristili pravo na puni godišnji osobni odbitak (duga bolovanja, rodiljni dopust) i za one koji su imali veće oscilacije u visini plaće, poslodavac je i u 2017. imao obvezu sastaviti godišnji obračun poreza.

Dakle, obveze poslodavaca nisu izmijenjene, ali se zbog utjecaja drugih odredbi Zakona o porezu na dohodak godišnji obračun poreza iz plaće u 2017. ipak sastavlja prema pravilima koja su nešto drukčija nego prijašnjih godina. Prvi navedeni razlog obveze sastavljanja godišnjeg obračuna poreza – neredovita isplata plaća, moguć je samo kod poslodavaca koji su u 2017. isplaćivali zaostale plaće iz prošlih godina. Za plaće koje su trebale biti isplaćene u 2017., a nisu isplaćene na vrijeme, poslodavac je obvezan posljednjeg dana u mjesecu u kojem je dospjela obveza obračunati i platiti porez i prirez na punu svotu mjesečne plaće. Zahvaljujući toj novosti, u slučaju isplate više zaostalih plaća u istome mjesecu izbjegava se plaćanje veće svote poreza. To je prošlih godina bio velik problem jer su radnici koji su neredovito primali plaću, zbog obveze kumulativnog oporezivanja primitaka isplaćenih u istome mjesecu, u pojedinim mjesecima imali veće porezno opterećenje nego da im je porez obračunavan zasebno na svaku mjesečnu plaću. Propisivanjem dospijeća poreza i na neisplaćene plaće taj je problem otklonjen ili barem ublažen pa će sve manje poslodavaca sastavljati godišnji obračun poreza zbog neredovitih plaća.

Pravo na odbitak

Drugi i treći opisani slučaj koji poslodavca uvodi u obvezu sastavljanja godišnjeg obračuna poreza jesu radnici koji iz bilo kojeg razloga nisu tijekom godine iskoristili pravo na punu svotu godišnjeg osobnog odbitka, bilo zato što su u dijelu godine primali neoporezive naknade na teret institucija socijalnog osiguranja ili zato što su u pojedinim mjesecima ostvarili primitak na koji su platili porez, a kad im se godišnji dohodak rasporedi jednako po mjesecima, proizlazi da su na godišnjoj razini preplatili porez iz plaće. Među njima je manje radnika koji su zbog oscilacija u visini mjesečnih plaća u pojedinim mjesecima platili porez po stopi od 36 posto, a po godišnjem obračunu proizlazi obveza plaćanja poreza po stopi od 24 posto, a više je onih koji su u pojedinim mjesecima platili porez, a zbog korištenja godišnjeg osobnog odbitka ostvaruju povrat dijela plaćenog poreza. Svima njima poslodavac će u prosincu, u pravilu pri isplati plaće za studeni, sastaviti godišnji obračun i utvrditi iznos preplaćenog poreza iz plaće. Zaposlenima kojima se sredstva za plaće osiguravaju u državnom proračunu preplaćeni porez bit će odmah i isplaćen. Ostali poslodavci mogu, ali nemaju obvezu radnicima odmah isplatiti preplaćeni porez, već mogu čekati da Porezna uprava njima uplati preplaćeni iznos, a zatim ga isplatiti radnicima.

Povrat poreza

Poslodavac ne smije sastaviti godišnji obračun poreza za radnika koji je tijekom 2017. mijenjao prebivalište između općina i gradova koji su propisali obvezu plaćanja prireza niti za radnika koji nije kod njega zaposlen cijele godine. Ali ako radnik nije mijenjao prebivalište, nego je njegova općina ili grad mijenjala stopu prireza, za njega, uz ispunjenje ostalih uvjeta, treba sastaviti godišnji obračun. Pri tome se za određivanje godišnje obveze prireza izračunava prosječna stopa, ovisno o broju mjeseci u kojima je vrijedila stara, odnosno nova stopa prireza. Poslodavci više ne podnose Poreznoj upravi nikakav poseban zahtjev za povrat preplaćenog poreza na dohodak. Učinke godišnjeg obračuna iskazuju u obrascu JOPPD za svakog radnika pojedinačno, a pri plaćanju poreza prebijaju godišnje povrate s obvezom za tekući mjesec za istog radnika, zatim prebijaju obveze i preplate unutar istoga grada i općine, a za ono što preostane kao razlika koju ne mogu prebiti traže povrat od Porezne uprave. Povrat preplaćenog poreza iz plaća poslodavac ostvaruje uporabom elektroničkih alata aplikacije SNU.

19. travanj 2024 16:39