24. siječanj 2019.

Porez na ‘zimmer frei‘: Dubrovnik i Split do pet puta skuplji od Zagreba

Skupština Grada Zagreba u četvrtak je donijela odluku da se godišnji paušalni porez po krevetu u zoni A plaća 300 kuna, a u zoni D 150 kuna. S druge strane, iznajmljivači u Dubrovniku i Splitu plaćat će 750 kuna godišnje po krevetu. Iako su izmjene zakona dovele do toga sa svaka jedinica lokalne samouprave mora samostalno donijeti odluku, i to u rasponu od 150 do 1500 kuna paušalnog poreza godišnje, nitko se nije odlučio na maksimalni iznos. Barem ne ove godine, a za iduću ćemo vidjeti jer gradovi i općine svake godine moraju donositi takve odluke.

U Hrvatskoj, inače, ima 100.000 registriranih malih iznajmljivača. Prosječno gledano, svaki od njih ima 6 kreveta. Godišnje, takav jedan iznajmljivač uspije uprihoditi 50.000 kuna, kaže nam Nedo Pinezić, dugogodišnji privatni iznajmljivač, konzultant i osnivač Zajednice obiteljskog turizma pri HGK.

Napominje kako svi vrlo rado prihode malih iznajmljivača računaju na primjerima Zagreba, Dubrovnika ili Splita. Pa se tako može dobiti da u Zagrebu jedan iznajmljivač po noćenju može dobiti oko 60 eura.

Pod pretpostavkom da ima apartman u centru grada i pod pretpostavkom da je pun 200 dana u godini, možemo reći da mu je godišnji ‘prihod‘ od 12.000 eura.

No, ističe Pinezić, realnost je ipak malo drugačija.

- Ako ćemo ovu djelatnost promatrati kroz Zagreb ili Dubrovik, to nema smisla. Jer Lički Osik, Baške Oštarije ili Hreljin nemaju takav promet ni cijene - kaže Pinezić.

Ističe da usporedbe paušalnog poreza po krevetu s porezom koji plati jedan građanin s prosječnom plaćom nemaju veze sa zdravom pameću.

-Iznamljivač će pored paušalnog poreza, plaćati i sve režije, boravišnu pristojbu i, porez na dohodak, ali i troškove održavanja tog apartmana.

- Ako ste apartman dobili na poklon, ako svo održavanje, dakle čišćenje, pranje i peglanje,m radite sami, od spomenutog iznosa od 50.000 kuna, odnosno 6,700 eura na kraju godine vam ostane 4000 eura. A taj novac koristite za ulaganja u taj isti apartman, ali i druge stvari. Meni konkretno taj novac služi za plaćanje dviju školarina za dvoje djece koji su studenti - kaže Pinezić.

Tako da, upozorava, treba detaljnije sagledati način poslovanja malih iznajmljivača. Nije sve crno ni bijelo.

Pinezić kaže da se ipak više isplati dugoročni najam. Naime, ako bi netko uspio iznajmiti svoj stan za 300 eura mjesečno, to je 3600 eura. Umanjeno za porez koji ćete platiti jer, naravno, iznajmljujete legalno. A sve režije troškove plaća vam najmoprimac. A kada iznajmljujete po danu, sve troškove plaća iznajmljivač.