Aktualno
StoryEditor

Porezi i prodaja elektrane u Turskoj pritisnuli dobit OMV-a

31. Listopad 2018.

Austrijski proizvođač nafte i plina OMV izvijestio je u srijedu o osjetno nižoj dobiti u trećem tromjesečju zbog većih troškova poreza i neizravnih negativnih posljedica prodaje elektrane u Turskoj.

U razdoblju od srpnja do rujna OMV je ostvario neto dobit od 393 milijuna eura, što je 28 posto manje no što su zabilježili u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi su im porasli 21 posto, na 5,6 milijardi eura. U sličnom je postotku povećana i proizvodnja nafte i plina, na 406 tisuća ekvivalenata barela nafte dnevno, uz očekivano daljnje povećanje do kraja godine na 500 tisuća ekvivalenata barela nafte dnevno.

>>> Sporazum Gazproma i OMV-a uznemirio Norvešku

Udio OMV-ove rumunjske podružnice Petrom, najveće plinske i naftne kompanije u jugoistočnoj Europi, iznosio je 160 tisuća ekvivalenata barela nafte dnevno.

Uteg za poslovne rezultate bili su gubici na valutnim tečajevima u iznosu 160 milijuna eura, povezani s prodajom elektrane u Turskoj.

Dodatno ih je pritislo povećanje porezne stope s 21 na 46 posto budući da se težište prebacilo s prerade na proizvodnju, koja u pojedinim zemljama, poput Norveške i Libije, podliježe većem poreznom opterećenju.

20. travanj 2024 00:41