Aktualno
StoryEditor

Porezni vodič: Jeste li među onima koji trebaju do kraja veljače prijaviti porez za 2018.?

22. Veljača 2019.

Bliži se kraj veljače i krajnji rok za prijave poreza. Ako ste i dalje zbunjeni jeste li ili niste dužni ušetati u lokalnu poreznu upravu s ispunjenom godišnjom poreznom prijavom na dohodak, za svaki slučaj ponavljamo tko mora u šetnju do 28. veljače, a umjesto koga će sve odraditi Porezna uprava.

Dakle, prijavu sami moraju podnijeti svi oni koji se mogu svrstati u jednu od ovih kategorija - slobodne profesije, obrtnici, dohodaši koji vode poslovne knjige i oni koji imaju primitke iz inozemstva, primjerice pomorci zaposleni kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi. Jasno, iznimka su obrtnici koji su u sustavu paušalnog oporezivanja.

Tko je dužan podnijeti poreznu prijavu

Svi ostali - zaposleni koji žive samo od plaće, honorarci, umirovljenici i oni koji su tijekom godine radili u nekoliko tvrtki - ne moraju nigdje ništa nositi. Porezna će odraditi sve umjesto njih.

Ipak, do porezne uprave će se morati uputiti oni među njima kod kojih je tijekom godine došlo do promjena u statusu uzdržavanih članova obitelji. Primjerice, ako vam dijete diplomira i zaposli se. Također, prema reformskim promjenama koje su se počele primjenjivati u prošloj godini, sužen je krug osoba za čije se uzdržavanje može koristiti porezna olakšica. Unuci i praunuci, bake i djedovi, punci i punice, maćehe te svekri i svekrve, osim ako niste imenovani njihovim skrbnikom, više ne mogu biti uzdržavani članovi obitelji.

Također, poreznu prijavu dužni ste predati do kraja veljače ako je Porezna uprava zatražila od vas da naknadno platite porez na dohodak u slučaju da ste ostvarili dohodak od rada ili kapitala u inozemstvu, a niste to prijavili.

Čak i ako ste dužni podnijeti poreznu prijavu, a to ne učinite ili ako ste netočno ili nepotpuno ispunili prijavu, Porezna će temeljem podataka koje ima procijeniti porez i obračunati povrat ili nadoplatu.

Može se dogoditi i da tijekom godine niste koristili neko porezno pravo koje vam omogućuje smanjenje porezne osnovice, primjerice ako niste prijavili uzdržavanu osobu ili porez plaćen u inozemstvu. U tom slučaju do 28. veljače Poreznoj se podnosi obrazac ZPP-DOH uz dokumentaciju koja dokazuje da ispunjavate kriterije za ostvarivanje tog prava.

Što ne treba upisati u poreznu prijavu

Poreznoj možete biti dužni ako ste ostvarili honorare koji se oporezuju po stopi od 36 posto, a porez je plaćen po nižoj stopi. Također, dodatni porez platit ćete ako ste prijavili uzdržavanog člana, a pokazalo se da je on ostvario godišnje prihode veće od 15.000 kuna.

Obrazac DOH u kojem se iskazuju svi ostvareni oporezivi dohoci potrebno je dostaviti do 28. veljače. U njemu nije potrebno navoditi dohotke koji zbog posebnih propisa ili međunarodnih ugovora ne podliježu oporezivanju.

Također, od prošle godine više nije potrebno navoditi dohotke koje je država proglasila konačnima, odnosno svi dohotci koji su nastali temeljem imovine ili kapitala, neovisno bio to najam, autorska prava, dividende, osiguranja. Tu spadaju i primici od drugog dohotka po osnovi kapitalne dobiti i povrata doprinosa. Riječ je, naime, o primicima za koje se plaća konačan porez tijekom godine.

Prva isplate sredinom kolovoza

Ako utvrdi dugovanje ili preplatu poreza, Porezna će vam uprava poslati privremeno rješenje do 30. lipnja.

Prve uplate povrata poreza kreću sredinom kolovoza, a ako ste ostali dužni, taj dug treba podmiriti u roku od 15 dana od preuzimanja rješenja.

Žalbe se zaprimaju do 1. kolovoza, a žalba će ujedno i odgoditi obvezu plaćanja poreza do odgovora poreznika na vaš prigovor koji su dužni dostaviti u roku od mjesec dana.

20. travanj 2024 17:36