Aktualno
StoryEditor

Porsche Cayenne: Nova izvedba u hibridnoj verziji

09. Lipanj 2018.

Porsche se oduvijek znao prilagođavati zahtjevima i potrebama svojih kupaca. Tako je Cayenne 2002. godine započeo svoju prodaju na automobilskom tržištu isključivo s benzinskim motorima, a kod druge generacije novost je bila dizelska izvedba, koja je ujedno bila i najtraženija u Hrvatskoj.

>>>Porsche udvostručuje ulaganja u elektrifikaciju do 2022.

Danas se dizeli barem privremeno izbacuju iz ponude, a mijenjaju ih uglavnom hibridi pa tako odnedavno Porsche u ponudi ima Cayenne plug-in hibrid pod nazivom E-Hybrid.

Porsche Cayenne E-Hybrid ispod prednjeg poklopca ima benzinski V6 motor koji razvija najveću snagu od 340 konja te električni motor od ravno 100 kW, odnosno 136 konja. Ubrzanje do 100 km/h kod Cayennea E-Hybrid iznosi okruglo pet sekundi, a najveća brzina 253 km/h.

Prosječna potrošnja

Prema novom načinu mjerenja potrošnje gdje proizvođači moraju dovesti automobil u realni način korištenja, a ne više u idealnim laboratorijskim uvjetima Porsche Cayenne E-Hybrid ima prosječnu potrošnju od 3,2 do 3,4 l/100 km (ovisno o odabiru guma jer naravno da veće gume znače i višu potrošnju). Nije pogreška, ovakva mrcina od automobila od gotovo 2300 kg troši tek nešto više od tri litre i ima emisiju CO2 od 72 g/km.

Porsche Cayenne E-Hybrid ispod prednjeg poklopca ima benzinski V6 motor koji razvija najveću snagu od 340 konja te električni motor od ravno 100 kW, odnosno 136 konja

U odnosu na prijašnju generaciju Cayenne hibrida, električni dio vozila ima 43 posto više snage i to se itekako osjeti u vožnji. Pogon je naravno izveden na sva četiri kotača, a prijenos je, gotovo je suvišno isticati – automatski. Novi Cayenne E-Hybrid ima veći kapacitet baterije za čak 30 posto u odnosu na prethodnika. U klasičnom kućnom modu punjenje traje sedam do osam sati, međutim, upotrebljava li se 7,2 kW punjač onda će se baterija napuniti već za dva do tri sata. To je dostatno za doseg na struju od 44 kilometara uz brzinu do 135 km/h.

Sportska vožnja

Također na struju Cayenne ubrzava do 60 km/h za 6,3 sekunde. Električni motor je i potpora benzinskom pri sportskoj vožnji i omogućuje još bolje performanse.

>>>U Hrvatskoj ove godine prodano 17,2 posto više automobila nego lani

Porsche nije nikada bio, niti će biti jeftin automobil jer vrhunska tehnologija ima i svoju cijenu. Porsche Cayenne E-Hybrid je upravo to, vrhunac tehnološke ponude u automobilskom svijetu, vozilo koje spaja sadašnjost i budućnost.

18. travanj 2024 13:17