23. rujan 2018.

Porsche odustaje od dizela

Kao prvi njemački proizvođač automobila, Porsche odustaje od proizvodnje automobila s motorima na dizel, nakon skandala s emisijama štetnih plinova, piše BBC.

>>>EU istražuje BMW, Daimler i VW grupu zbog udruživanja protiv konkurencije

„Za Porsche, koji je poznat kao proizvođač sportskih automobila, motori na dizelski pogon uvijek su igrali sporednu ulogu i zato smo odlučili da ubuduće više ne proizvodimo automobile s takvim pogonom“, priopćeno je u nedjelju iz uprave Porschea.

Tvrtka, koja radi u sastavu koncerna Volkswagen, najavila je da će se ubuduće usredotočiti na segment koji je specijalnost Porschea.

„Radi se o emocionalnim, jakim benzinskim motorima, hibridima, a od sljedeće godine i elektroautomobilima“, rekao je za dnevnik Bild am Sonntag predsjednik uprave Porschea Oliver Blume.

Objasnio je da sam Porsche nikad nije razvijao dizelske motora, ali je, unatoč tomu „pretrpio štetu“ zbog krize dizelskih motora nastale nakon skandala s manipuliranjem vrijednostima ispušnih plinova.

„Dizelska kriza nam je prouzročila mnogo nevolja“, rekao je Blume. Svi vozači Porschea s dizelskim motorima mogu biti mirni, oni „ne trebaju brinuti“ jer će se servisiranje ovih motora obavljati i dalje, dodao je.

Porsche je odluku o odustajanju od dizelskog pogona objavio isti dan kada je najavljen i tzv. dizelski samit u uredu kancelarke Angele Merkel na kojem bi predstavnici politike i automobilskih kompanija trebali odlučiti kako spriječiti zabranu prometovanja dizela u njemačkim gradovima.

Njemačka kancelarka i predstavnici vlade preferiraju tehničke preinake na vozilima norme Euro 5 koji su trenutno, kao i sve niže norme, obuhvaćeni zabranama prometovanja u nekim gradovima.

>>>Porsche Hrvatska platit će razliku u trošarinama kod Volkswagenovih vozila

Automobilski koncerni odbacuju takvo rješenje kao preskupo.

Ministar prometa Andreas Scheuer predložio je i rješenje po kojem bi vlasnicima dizela s motorima norme Euro 5 bio ponuđen povoljan otkup vozila u zamjenu za novija vozila s oznakom 6 koja zadovoljavaju norme vezane uz emisije dušikovog oksida.