Aktualno
StoryEditor

Porsche Panamera - Nakon sedam godina limuzina ide u drugi krug

09. Srpanj 2016.

Prošlo je točno sedam godina od predstavljanja Porscheove limuzine Panamere. Riječ je o automobilu koji je izazvao mnogo kontroverzi, odnosno uvijek se postavlja pitanje je li to pravi Porsche. Prodajni rezultati nisu na razini SUV modela, ali dočim se kreće u drugu generaciju jasno je da projekt ima svoju svrhu. A druga generacija donosi prepoznatljivo vozilo koje je samo manje dizajnerski i više tehnički osvježeno. Panamera je i dosad bila impozantna limuzina, a sad je još narasla i sada ima 5,05 metara, što je 3,4 cm više od prethodnika. Unutrašnjost je također izmijenjena, rekli bismo da je nekako pročišćena, odnosno funkcionalnija je i jednostavnija za uporabu. Centralno mjesto zauzima ekran promjera 12,3 inča, na kojem se očitava veliki dio funkcija automobila.

Dva benzinca i jedan dizelaš Na početku prodaje u ponudi će biti dva benzinska i jedan dizelski motor. Svi su odreda dorađeni. Krenimo s jedinim šestocilindrašem i to benzincem naziva 4S, koji razvija najveću snagu od 440 konja. Zapremina motora smanjena je u odnosu na prethodnika, a snaga naravno povećana (+ 20 konja), performanse poboljšane (od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde), a potrošnja smanjena (prosjek 8,1 l/100 km). Trenutačno najjači motor u ponudi je Turbo, koji razvija čak 550 konja. Opet je sve isto kao i kod modela 4S u usporedbi s prethodnikom, s time da sada ubrzanje do stotke iznosi 3,6 sekundi, a najveća brzina prelazi granicu od 300 km/h (306 km/h).

Najavljen i hibrid Sigurno je da će se veliki dio kupaca u Europi ipak odlučiti za dizelsku izvedbu. Kod nje promjene su poprilične, pa je tako sada ispod poklopca smješten V8, a ne više V6 motor. Snaga je tako narasla s 300 na 422 konja i sada je postao opasan takmac benzinskim izvedbama. Stotku hvata za 4,3 sekunde, dakle samo desetinku sporije od osnovnog benzinca, najveća mu je brzina 285 km/h, a potrošnja svega 6,7 l/100 km. Sve tri navedene izvedbe imaju isključivo pogon na sva četiri kotača te dolaze s poluautomatskim mjenjačem PDK. Prodaja Panamere druge generacije počinje sredinom jeseni, a za iduću godinu već je najavljena i hibridna izvedba.

19. travanj 2024 08:58