Aktualno
StoryEditor

Portugal sasjekao deficit na razine od prije četiri desetljeća, izašao iz depresije

28. Svibanj 2017.

Rast portugalskog gospodarstva nadmašio je sva očekivanja zahvaljujući rastu izvoza i investicija, a očekivana stopa rasta iznosi više od 2 posto za cijelu 2017., izjavio je ministar financija Mario Centeno u intervjuu za Reuters.

Uvjeren je u poboljšanje gospodarskih izgleda, nakon godina depresije uzrokovane dužničkom krizom u eurozoni, kada je zemlja bila prisiljena tražiti paket pomoći. Iako službena prognoza rasta za 2017. iznosi 1.8 posto, Centeno kaže da je neupitno da će rast biti veći od toga.

>>>Portugalci se vraćaju kući

-Vlada šalje poruku da je gospodarski rast snažan i održiv, te da se ubrzava, rekao je Centeno. "Činjenica je da se približavamo Europskoj uniji, mi se napokon približavamo".

Kazao je da je rast u prvom tromjesečju bio veći za 2.8 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je najsnažniji rast u posljednjih 10 godina.

Portugal je u odnosu na druga europska gospodarstva imao najslabiji rast godinama, a dužnička kriza koja ih je pogodila između 2010. i 2013. bila je najteža u povijesti nakon 1970-ih.

>>>Lidl svim svojim radnicima u Portugalu ponudio ugovor na neodređeno

Visoka stopa rasta i činjenica da je Portugal 2016. imao najniži proračunski deficit u posljednja 4 desetljeća potaknuli su Europsku komisiju da pošalje preporuku završetka disciplinskog postupka protiv Portugala zbog prekomjernog proračunskog deficita.

>>>Espírito Santo: Kako je propao ‘portugalski Agrokor’

Kako bi iskoristili rastuću potražnju za svojim dugom, Ceteno je najavio da će Portugal uskoro izdati kratkoročne obveznice u juanima, što je prvi put da je dug članice eurozone izdan u kineskoj valuti.

Centeno nije htio izravno odgovoriti na pitanje znači li to da portugalska vlada lobira za njega da postane novi ministar financija eurozone.

>>>Hrvatska uz Portugal i Sloveniju s najvećim mjesečnim skokom prometa u maloprodaji

Lisabon je pozvao sadašnjeg ministra Jeroen Dijsselbloema, čiji mandat istječe u siječnju, zbog primjedbe da je prokockao novac na ‘žene i piće‘.

Na pitanje hoće li prihvatiti poziciju ako mu bude ponuđena, kazao je da će o tome razmišljati u tom trenutku.

24. travanj 2024 04:24