28. kolovoz 2018.

POS-ovi stanovi u Istri iznajmljuju se kao turistički apartmani

Veliki broj stanova izgrađenih u sklopu projekta Poticane stanogradnje (POS) u Istri iznajmljuju se kao apartmani, piše Glas Istre. Tako se projekt koji je trebao pomoći građanima u rješavanju stambenog pitanja pretvorio u projekt dodatne zarade.

>>>Zakonski prijedlog za ubrzavanje POS-a

Iznajmljivačima nije čak ni neugodno hodati gradom, još se i hvale kako su jeftino došli do stana, kaže Gabrijela Đukes Bašić, gradska vijećnica iz Umaga i stanarka u POS-ovoj zgradi u kojoj se 60 posto stanova koristi za iznajmljivanje podstanarima ili turistima.

Jedan od POS-ovih stanova u Umagu u vlasništvu je supruge pročelnika Ureda gradonačelnika Diega Bankovića koji isti iznajmljuje turistima. Slučajno, Banković kao gradski dužnosnik sudjeluje u određivanju uvjeta postupka za kupnju tih istih stanova.

>>>POS: U 2017. useljena 262 stana

Prije nekoliko dana, Banković se žalio da buka djece ostalih stanara smeta njegovim gostima, prijeteći kako će zvati i policiju. "Umirio" ga je jedan od roditelja koji mu je objasnio da POS-ova zgrada nije apartmansko naselje i da se djeca imaju pravo okupljati ispred zgrade u kojoj žive.