Aktualno
StoryEditor

POS: U 2017. useljena 262 stana

06. Siječanj 2018.

Unutar programa poticane stanogradnje (POS) u proteklih godinu dana završena su i useljena 262 stana, a u izgradnji ih je trenutno 348, objavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Useljeni stanovi su u Splitu, Gospiću, Umagu i Malom Lošinju, a grade se u Fažani, Metkoviću, Puntu, Šibeniku, Koprivnici i Varaždinu. Planirana je i gradnja POS-ovih stanova u Baškoj, Cresu, Kraljevici, Labinu, Lovranu, Omišlju, Đurđevcu, Solinu, Splitu, Vrgorcu, Zadru i Zagrebu.

>>>Stambeno zbrinjavanje javnih službenika u izmjenama POS-a

Od početka provedbe Programa POS-a 2001. godine izgrađena su 8.032 stana u 237 građevina. Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 4,2 milijarde kuna, od čega su poticajna sredstva 1,1 milijardu kuna, navode iz Ministarstva.

Prednost kod kupnje stana imaju oni koji prvi put stječu nekretninu i nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje.

POS se provodi kroz nekoliko modela koje, u cilju rješavanja stambenog pitanja, a ovisno o samim potrebama te sukladno materijalnom statusu, dobi i brojnosti članova obitelji, mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske.

Do kraja prosinca u javnoj raspravi bio je prijedlog izmjena Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, kojima se, među ostalim, želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja kako bi se pomoglo zadržavanju i privlačenju deficitarnih kadrova, pogotovo na nedovoljno razvijenim područjima.

>>>DZS: Prosječna cijena kvadrata novog stana u Zagrebu iznosi 11 770 kuna

Predlaže se osiguravanje stanova, uz državne, i javnim službenicima i namještenicima javnih službi u okviru posebnog programa POS-a prema kojem će se graditi stanovi radi davanja u najam.

Ti se stanovi osiguravaju službenicima za potrebe obavljanja službe izvan mjesta prebivališta te za osiguranje zapošljavanja deficitarnog kadra u javnim službama. To se posebno odnosi na nedovoljno razvijena hrvatska područja.

Prijedlogom se želi urediti i najveća prodajna cijena POS-ovog stana propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu prodajnu cijenu stana koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe u 2016. godini, ali i najveća prodajna cijena građevinskog zemljišta propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu cijenu građevinskog zemljišta koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe prošle godine.

19. travanj 2024 14:59