Korona i biznis
04. ožujak 2019.

Posao s vlastitom suprugom donio gradonačelniku kaznu, a gradu uštedu

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić mora platiti 15.000 kuna kazne zbog poslovanja Grada s obrtom njegove supruge, piše Večernji.

Grad Vrbovsko više je puta surađivao s Dijanom Mufić u razdoblju od 2014. do 2017. godine, a poslovi su bili vrijedni ukupno 144.374 kuna. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prijavu slučaja zaprimilo je u listopadu 2014. ali kazna je ‘kasnila‘ četiri godine.

Mufić ne smatra da je napravio išta loše, kaže kako je ponuda obrta njegove supruge bila najpovoljnija te da je potpisivanjem ugovora s njom zapravo gradskom proračunu uštedio novac.

U 2019. godini Grad Vrbovsko planira nabavu klupa i koševa za otpad ukupne vrijednosti 30 do 50 tisuća kuna. Kako se slučaj sukoba interesa ne bi ponovio, upitali su za mišljenje nadležno Povjerenstvo koje je odgovorilo kako nema nikakve zapreke za suradnju s obrtom supruge gradonačelnika, ali Ugovor o prodaji mora potpisati - njegov zamjenik.

- Pri svakom od ranijih Ugovora mogao sam tražiti da to potpiše moj zamjenik, ali nisam da ne bih nekog drugog stavio u nezgodnu situaciju. Da sam upozoren prije četiri godine, naravno da bih poštovao zakon. Ali ne, čekalo se da prođu četiri godine i da svota naraste, pa da me se onda kazni. Zašto?, pita se gradonačelnik.

Ako posvuda u Hrvatskoj vlada toliko nepovjerenje, možda bi bilo najbolje da se donese zakon po kojem dužnosnici i njihovi rođaci ili članovi obitelji ni na koji način ne smiju biti uključeni u poslove sredine u kojoj obnašaju dužnost, predlaže Mufić.

Najavljuje i kako će slučaj odvesti na sud jer smatra da je osobno kažnjen, iako je donio korist gradskom proračunu.