Aktualno
StoryEditor

Poseban prilog Lider invest - istok: Zašto karte za München treba poderati

11. Srpanj 2019.

Vozeći se prema Vukovaru, gdje je održan posljednji ovogodišnji investicijski forum ‘Lider investa‘, Liderova ekipa nije mogla ne primijetiti golemu količinu zatvorenih prozora i grilja na kućama. Vječni optimisti rekli bi da su prozori zatvoreni jer su ljudi na poslu ili u polju, a realisti da su te kuće napuštene. Kao vječni optimist, ipak biram prvu opciju iako moram priznati da nisam vidio traktore na poljima. No nekako mi se čini da onaj mali realist u meni mora prihvatiti drugu opciju.

Na Liderovu investicijskom forumu u Vukovaru, na kojemu se rasplamsala rasprava o problemima ne samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji nego na istoku Hrvatske općenito, o čemu možete pročitati u ovoj publikaciji, rečeno je nekoliko ključnih stvari. Prvo, nažalost, država se neće pobrinuti za poduzetnika koliko bi trebala i koliko bi on možda želio, zato je prisiljen sâm se boriti za sebe.

Najbolji je primjer Radwan Joukhadar, vlasnik farmaceutske tvrtke Medical Intertrade, koji i dalje posluje u Hrvatskoj i ne odustaje od borbe. Takvih poduzetnika sve je više iako bi vrlo jednostavno mogli dignuti ruke od svega, spakirati kovčege i otići preko granice, i ne bi ih se za taj potez moglo kriviti. Naime, da vama netko ne plati milijunski račun više od osamsto dana, tko bi vam išta mogao reći ako biste odustali?

Druga važna stvar istaknuta na okruglom stolu jest – optimizam!

Profesor Slavko Krajcar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu na kraju panela govorio je upravo o tome. Ne da optimizam moramo forsirati i tražiti ondje gdje ga nema, nego da moramo polako graditi i svojim radom i trudom stvarati takvo okružje. A to je prilično mukotrpan posao. To su posljednjih nekoliko godina radili neki Slavonci primjenujući gerilski marketing.

Selimir Ognjenović, turistički djelatnik koji radi u Njemačkoj, na Dane hrvatskog turizma dolazio je brodom na kojem je pisalo ‘Panonsko more‘, lobirajući da se ta manifestacija napokon održi u Slavoniji, a ne na Jadranu. Isto je tako znao ‘uletjeti‘ s tamburašima na hotelske večere na kojima su pjevale klape. I trud se isplatio. Dani hrvatskog turizma ove će se godine prvi put održati u Slavoniji. Hoće li Slavonci iskoristiti tu priliku, sad je na njima. Ali priliku imaju, a o turizmu i turističkim potencijalima Slavonije možete pročitati u ovoj publikaciji.

Pet istočnih županija pod posebnim je Vladinim ‘nadzorom‘, recimo to tako, u sklopu ‘Projekta Slavonija, Baranja i Srijem‘ koji bi mogao biti temelj za poduzetničku budućnost.

Postoji li ona u Slavoniji?

Naravno da postoji. I tako se svi moramo postaviti, bez obzira na to što u ovom trenutku tu budućnost ne vidimo, nego su nam pred očima autobusne karte za München. Te karte treba poderati.

* Poseban prilog Lider invest - istok potražite na svim kioscima iNovina i Tiska uz novi broj poslovnog tjednika Lider.

26. travanj 2024 15:40