Aktualno
StoryEditor

Posjednici stanova premijeru: Privatno vlasništvo je svetinja, dokinite ‘zaštićeno najmoprimstvo‘

27. Veljača 2018.

Udruga "Vlasništvo i posjed" u utorak je uputila otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću s pozivom da ne podlegne medijskom pritisku, manipulacijama i obmanama kojima se traži povlačenje iz saborske procedure izmjena Zakona o najmu stanova, a kojima bi se trebalo vratiti prava vlasnicima stanova u kojima već 70-tak godina žive tzv. zaštićeni najmoprimci.

Tendencioznim i ničim argumentiranim istupima u javnosti, uz izdašnu pomoć određenih medija, stvara se, kažu, kriva percepcija o suštini i pravom karakteru ovog problema koji zbog kršenja ljudskih prava vlasnika bez posjeda prerasta u veliku sramotu za Republiku Hrvatsku, te narušava njezin ugled, kako u Europskoj Uniji, tako i u svijetu.

>>>U saborsku proceduru upućene izmjene Zakona o najmu stanova

U prilog te činjenice govore, navode u udruzi, već četiri pravomoćne presude na Europskom Sudu za ljudska prava, kojima je RH osuđena za kršenje ljudskih prava prema Članku 1. Protokola 1. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"Isti taj Sud još je 2000. godine pravomoćnom presudom odbio zahtjev stanara za otkupom naših stanova, što se ovih dana jednoglasno zahtijeva od strane njihovih udruga. Zaista nam nije jasno kako netko može u 21. stoljeću, u državi članici EU, ultimativno tražiti novu nacionalizaciju privatne imovine, koju se nije usudila provesti ni SFRJ", ističu u pismu premijeru.

Vlasnici stanova stoga su mu uputili molbu da i ovoga puta ne podlegne medijskom pritisku, kao i manipulacijama i obmanama koje se šire po "dobro znanom obrascu", a sve u cilju daljnje odgode rješavanja ovog problema i očuvanja privilegija pojedinaca.

Sabor u četvrtak o izmjenama Zakona o najmu stanova

Povod za pismo su izmjene i dopune Zakona o najmu stanova, o kojima će Sabor na plenarnoj sjednici raspravljati u četvrtak, a već su izazvale žestoke reakcije dijela zaštićenih najmoprimaca koji su u vrijeme bivše države dobili stanarsko pravo u stanovima u privatnom vlasništvu.

Vlasnici stanova u pismu podsjećaju kako su dosad propali svi pokušaji da se izmijeni Zakon o najmu stanova iz razloga što su, kažu, tzv. ‘zaštićeni najmoprimci‘ desetljećima infiltrirani u sve sfere vlasti, pravosuđa i medija, zbog čega je Republika Hrvatska ostala jedina država koja u 21. stoljeću nije riješila ovaj civilizacijski problem.

>>>Pomorsko dobro: Država nepostupanjem uništava vlastitu imovinu

Dodaju kako "u stanovima koji su oduvijek bili privatno vlasništvo, protiv volje vlasnika, desetljećima žive tzv. zaštićeni najmoprimci po nametnutim uvjetima za smiješnu mjesečnu ‘zaštićenu najamninu‘ koja iznosi 2,40 kuna po četvornom metru, odnosno za nešto više od stotinjak kuna mjesečno.

Pravo pitanje je, tvrde, izigravanje instituta tzv. ‘zaštićenog najmoprimstva‘, kojim se brojnoj privilegiranoj i profiterskoj grupi iz redova tzv. ‘zaštićenih najmoprimaca‘ godinama omogućavalo besplatno stanovanje u tuđim stanovima, dok su od nekretnina u svom vlasništvu ostvarivali ekstra profite.

Privatno vlasništvo je svetinja

"Privatno vlasništvo je svetinja. Pravo na mirno uživanje privatnog vlasništva jedno je od osnovnih postulata civiliziranih društava. Čvrsto smo uvjereni da ste upućivanjem ovog Zakona u proceduru bili svjesni svih pritisaka koji će uslijediti, kao i da će ova Vlada konačno ukloniti i ovaj ostatak boljševičko-komunističkog nasljeđa. U interesu pravde, poštenja i dokaza da pripadamo europskom civilizacijskom okruženju", zaključuje se u pismu.

HSUS: Izmjene Zakona o najmu stanova 10.000 građana pretvaraju u beskućnike

Hrvatski savez udruga stanara (HSUS) uputio je u ponedjeljak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem tvrdi da će predloženim izmjenama Zakona o najmu stanova, koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, više od 10.000 građana biti obespravljeno i pretvoreno u beskućnike, zbog čega traže povlačenje tog prijedloga.

19. travanj 2024 18:40