Korona i biznis
12. listopad 2018.

Poskupjeli ‘kvadrati‘ u Hrvatskoj

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u drugom ovogodišnjem tromjesečju pale su za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su na godišnjoj razini porasle za 4,5 posto, što predstavlja značajno usporavanje rasta, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kako navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), na kvartalnoj razini prekinut je pozitivan niz rasta cijena koji je trajao posljednjih pet tromjesečja, dok je u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, nakon zamjetne stope rasta u prvom tromjesečju od 8,5 posto, u drugom tromjesečju ona usporila na 4,5 posto.

U drugom tromjesečju novi stambeni objekti pojeftinili su u prosjeku za 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su u odnosu na drugo tromjesečje 2017. cijene ojačale za 1,9 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u četvrtak.

>>> Od New Yorka do Sidneyja padaju cijene nekretnina

Cijene postojećih stambenih objekata niže su za 0,1 posto na kvartalnoj, a veće 5,0 posto na godišnjoj razini.

Pritom, kako navode analitičari RBA u osvrtu na izvješće DZS-a, na godišnjoj razini postojeći stambeni objekti bilježe rast jedanaesto, a novi stambeni objekti peto tromjesečje zaredom.

Cijene stambenih objekata u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prethodno tromjesečje u prosjeku su za Grad Zagreb više za 2,1 posto, dok su za Jadran niže 1,1 posto, a za ostala područja 0,6 posto.

I na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata porasle u Zagrebu, u prosjeku za 11,5 posto, dok je na Jadranu rast iznosio 2,6 posto, što predstavlja usporavanje u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je godišnji rast cijena iznosio 8,1 posto.

Na ostalim područjima cijene stambenih objekata prosječno su na godišnjoj razini bile niže za 2,0 posto.

>>>Istraživanje: Airbnb podiže cijenu najma, nekretnina

Iz RBA ističu da tržište nekretnina ostaje visoko segmentirano, a unatoč kumulativnim pokazateljima cijene na tržištu i dalje su visokodiferencirane, što znači da na pojedinim mikrolokacijama postoje značajne razlike.

Pritom, nekretnine privlačne lokacije te visoke kvalitete gradnje uobičajeno nisu pod značajnijim utjecajem promjena na tržištu.

Iz RBA smatraju da godišnji rast cijena stambenih nekretnina peto tromjesečje zaredom može biti dobar indikator koji upućuje na početke oporavka u ovom sektoru. Ističu pritom da su cijene stambenih nekretnina još uvijek na oko 15 posto nižim razinama u odnosu na 2008. godinu.

"S obzirom na očekivani nastavak rasta gospodarstva, uz pozitivne pomake na tržištu rada, i u ovoj godini možemo očekivati nastavak pritisaka na rast cijena stambenih nekretnina", poručuju iz RBA.