Aktualno
StoryEditor

Posljedica brexita: Dechra Pharmaceuticals seli testiranje lijekova u Zagreb

03. Rujan 2019.

Britanski proizvođač veterinarskih lijekova Dechra Pharmaceuticals objavio je u ponedjeljak da je prenio vlasništvo nad svim dozvolama pribavljenima u Britaniji na novi ogranak u Nizozemskoj, a u sklopu priprema za brexit prebacio je metode testiranja lijekova i na novi laboratorij u Zagrebu.

Sve metode analitičkog testiranja lijekova proizvedenih u pogonu u engleskom Skiptonu prenesene su na novi laboratorij u Zagrebu i na laboratorij Bladel na jugu Nizozemske, izvijestili su iz britanske tvrtke.

- To će nam omogućiti da lijekove stavljamo u promet u Europskoj uniji u slučaju da Britanija i EU međusobno ne priznaju standarde kvalitete, što je vrlo izgledan scenarij, navodi se u Dechrinom priopćenju.

Iz britanske kompanije poručuju i da su povećali zalihe u nabavnom lancu kako bi spriječili probleme zbog mogućih zastoja u lukama. Procjenjuju da eventualne uvozne ili izvozne carine neće u značajnijoj mjeri utjecati na njihovo poslovanje. Ne navode hoće li nove mjere utjecati na radna mjesta.

Dechra je poslovnu godinu zaključila s 27 posto većom temeljnom operativnom dobiti, od 127,4 milijuna funti (140,67 milijuna eura). Povećali su godišnju dividendu za 24 posto na 31,6 penija po dionici.

U listopadu 2015. godine, Dechra Pharmaceuticals PLC stekla je 92,6 posto udjela u hrvatskom proizvođaču veterinarskih lijekova Genera d.d, čime su ušli na tržište cjepiva i znanto proširili portfelj farmacetutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu. Od 1. veljače, 2018. godine društvo Genera d.d. je u stopostotnom vlasništvu Dechra Grupe te je kao takvo prestalo biti uvršteno na Zagrebačku burzu.

Genera je najstariji i najveći proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda u Hrvatskoj. Imaju značajan udio u matičnom hrvatskom i u tržištima u regiji, a proizvode veterinarsko medicinske proizvode, vitaminsko mineralne dodatke prehrani te proizvode za zaštitu bilja.

25. travanj 2024 10:08