Aktualno
StoryEditor

Poslodavci s istoka Hrvatske najoptimističniji: Više od petine najavljuje nova zapošljavanja

11. Prosinac 2018.

Hrvatski poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine, pri čemu je neto prognoza zapošljavanja u usporedbi s tromjesečjem koje završava bolja za pet postotnih bodova, pokazuje anketa tvrtke Manpower.

Anketa "ManpowerGroup Employment Outlook Survey" o prognozama zapošljavanja za prvo tromjesečje 2019. provedena je na uzorku od 620 poslodavaca u Hrvatskoj. Sudionicima je postavljeno pitanje kakve promjene u zaposlenosti, gledano ukupno, očekuju u sljedeća tri mjeseca, do kraja ožujka 2019., u usporedbi s tekućim tromjesečjem.

Rezultati pokazuju da bi tijekom sljedećeg tromjesečja broj novih radnih mjesta u Hrvatskoj trebao rasti u sedam od osam analiziranih industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije.

U usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2018., prognoze su bolje u šest sektora i sve četiri regije.

Građevinski sektor prednjači, ugostitelji pesimistični

Naoptimističniji su poslodavci u građevinskom sektoru - njihove neto prognoze zapošljavanja su bolje za deset postotnih bodova u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu najmanje su optimistični, zapravo jedini su prijavili negativnu prognozu zapošljavanja (-4 posto), iako su predviđanja i tu bolja za osam postotnih bodova, kad se usporede s prethodnim tromjesečjem. No, valja uzeti u obzir da prvo tromjesečje nije sezona za većinu ugostitelja i turističkih tvrtki.

Kad se gledaju hrvatske zemljopisne regije, najbolje prognoze zapošljavanja iskazali su poslodavci u istočnoj Hrvatskoj, +21 posto, što je za osam postotnih bodova bolje od četvrtog tromjesečja 2018. Poslodavci s juga iskazali su najmanje optimizma - njihove prognoze zapošljavanja iznose samo +3 posto no i to je za 13 postotnih bodova bolje od prognoza koje su iskazali za tromjesečje koje se upravo dovršava.

Velike tvrtke najoptimističnije

Hrvatski poslodavci u sve četiri kategorije po broju zaposlenih iskazali su pozitivne namjere za novim zapošljavanjima tijekom razdoblja koje traje od početka siječnja do kraja ožujka. Velike tvrtke su najviše optimistične – njihove prognoze iznose +18 posto, a prognoze mikro, malih i srednje velikih poslodavaca +13 posto.

Na globalnom planu, istraživanje ManpowerGroupa pokazuje kako većina poslodavaca očekuje rast broja radnih mjesta u razdoblju od Nove godine do kraja ožujka. To je konstatirano u 43 od 44 analizirane zemlje i područja koja su sudjelovala u istraživanju. Najoptimističniji su poslodavci u Japanu, Tajvanu, Sjedinjenim Državama, Sloveniji, Grčkoj i Hong Kongu, a najmanje poslodavci u Argentini, Švicarskoj Italiji, Panami i Španjolskoj.

19. travanj 2024 18:41