21. srpanj 2016.

Poslovi u oblaku poduprli dobit Microsofta, rezultati bolji od očekivanih podigli i cijenu dionice

Američka kompanija Microsoft izvijestila je o značajnom rastu prihoda njezinog odjela za ‘cloud‘ computing, što je potaknulo rast zarade tog softverskog diva u proteklom tromjesečju.

Softverski div zabilježio je u tri mjeseca do lipnja dobit od 3,1 milijarde dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježio gubitak od 3,2 milijarde dolara, uglavnom zbog 7 milijardi dolara vrijednog otpisa imovine povezane s ranijom kupnjom mobilne telefonije finske Nokije.

Nešto veća dobit nego što su analitičari očekivali zahvaljuje se rastu prihoda odjela za ‘cloud‘ computing pod nazivom Azure. Prihodi te jedinice porasli su za 7 posto, na 6,7 milijardi dolara, dok su ukupni prilagođeni prihodi porasli za 420 milijuna dolara ili oko 2 posto, na 22,6 milijarde dolara.

Izvršni direktor Satya Nadella fokusirao se na jačanje uloge Microsofta u uslugama koje se temelje na ‘cloudu‘ zbog usporavanja prodaje osobnih računala, a time i softverskih proizvoda te tvrtke.

"Microsoft Cloud bilježi značajan zamah kod kupaca i dobro smo pozicionirani za nove mogućnosti", poručio je Nadella.

Microsoft se natječe s Amazonom, Googleom i drugim kompanijama u ‘cloud‘ uslugama i pohrani podataka. Prošloga je mjeseca Microsoft preuzeo društvenu mrežu LinkedIn za 26,2 milijarde dolara, a ta će kupnja omogućiti Microsoftu pristup podacima o 433 milijuna LinkedInovih korisnika, pa će u kombinaciji s Office 365 ‘cloud‘ uslugom moći ponuditi svojim poslovnim klijente bolji uvid u potrebe njihovih klijenata.

I dok ‘cloud‘ poslovanje jača, Microsoftovi poslovi povezani s hardverom bili su i u proteklom tromjesečju slabi. Prihodi odjela za uređaje pali su za 35 posto, uglavnom uslijed 70-postotnog pada u prodaji mobitela. Poslovi vezani za tablete i hibridne prijenosnike uspjeli su, pak, ostvariti rast od 9 posto.

Zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima nego što su analitičari očekivali, u utorak je na Wall Streetu cijena dionice Microsofta porasla za 4 posto.