Aktualno
StoryEditor

‘Pošta - šalter države‘ širi opseg usluga

04. Veljača 2018.

Hrvatska pošta ove godine nastavlja širiti opseg usluga koje pruža građanima u poštanskim uredima u sklopu partnerstava i suradnje sa sve više državnih i javnih institucija unutar strateške smjernice ‘Pošta – šalter države‘.

>>>Vuić: HPB u 2018. planira dokapitalizaciju, preuzimanje Jadranske banke

U više od tisuću poštanskih ureda diljem zemlje mnoge nepoštanske usluge od sada sve više postaju poštanske. Hrvatska pošta tako dostavlja osobne iskaznice koje se izdaju u žurnom postupku, i to od AKD-a d.o.o. kao pravne osobe ovlaštene za tehničku izradu osobnih iskaznica do policijske uprave u kojoj je podnesen zahtjev za izdavanje osobne iskaznice (19 policijskih uprava, sve osim zagrebačke). I zahtjevi za izdavanje otočnih iskaznica i vinjeta mogu se predati u jednom od 119 obalnih i otočnih poštanskih ureda.

>>>U 2017. opljačkane 33 poslovnice Hrvatske pošte

Lani je HP počeo dostavljati vozačke dozvole na kućnu adresu podnositelja zahtjeva koji su zahtjev podnijeli putem sustava e-Građani, a od siječnja 2018. na isti način građanima dostavlja i putovnice. Ove godine počeo je i pilot-projekt u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje u deset županija koji građanima omogućuje predaju zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, prava na doplatak za djecu i prava na naknadu zbog tjelesnog oštećenja u 511 poštanskih ureda.

>>>Poštanska marka s Pozdravom Suncu nominirana za najljepšu u Europi

Mate Mišetić, član Uprave Hrvatske pošte, nedavno je predstavio projekt ‘Pošta – šalter države‘ kojim HP nastoji u svojim poštanskim uredima postati središnje mjesto za pružanje usluga države građanima.

>>>Hrvatska pošta odsada i u Slavoniji besplatno zaprima zahtjeve za naknade HZMO-a

- To je prvi korak u decentralizaciji usluga, posebno važan za ruralne dijelove Hrvatske jer su ondje državne ustanove i institucije manje dostupne nego u urbanim sredinama - rekao je Mišetić.

18. travanj 2024 15:10