Aktualno
StoryEditor

Postoji interes investitora za proširenje NE Krško

04. Listopad 2018.

Predsjednik Uprave slovenske tvrtke Gen energija koja zajedno s HEP-om upravlja Nuklearnom elektranom (NE) Krško Martin Novšak rekao je da imaju investitore koji su zainteresirani za izgradnju drugog bloka NE Krško, koji su spremni biti manjinski partneri u projektu, no još nije otkriveno o kome je riječ.

>>>NE Krško: Slovenija i Hrvatska dogovorile polazišta za odlaganje nuklearnog otpada

- Postoji interes ulagača za suvlasništvo u drugom bloku NE Krško u postocima od tri do 49 posto ako bi se gradilo u Krškom ili u neposrednoj blizini, rekao je Novšak, koji je uvjeren kako je stvaranje financijske konstrukcije za proširenje nuklearke razmjerno jednostavno.

Prema njegovom mišljenju, puno složenije je osigurati financijsku održivost projekta tijekom 60 godina kapitalom koji je prikupljen na kratki rok i bez državnih garancija.

- Stoga mora postojati dugoročna energetska koncepcija države, mora se znati što i kako ona želi s nuklearnom energijom, poručio je Novšak i dodao kako se nuklearna elektrana može napraviti za četiri godine koliko traje gradnja takvih kapaciteta u Kini, dok je svjetski prosjek gradnje pet godina.

>>>Slovenska GEN Energija produžila mandat direktoru NE Krško bez suglasnosti HEP-a

Podsjetimo, u posljednjih nekoliko godina spominjao se i interes kineskih investitora za dogradnju NEK. U Gen energiji tvrde da je NE Krško u posljednjih 13 godina osigurao iznos od 400 milijuna eura za ulaganja u slovenske hidroelektrane te 200 milijuna eura prihoda u državni proračun.

No iako je Vlada u nekoliko navrata dala uputu da se krene u proširenje NE Krško, u Sloveniji je to i dalje otvoreno pitanje. Novšak je također upozorio kako je Gen energija do sada uložila 20 milijuna eura u razne studije o proširenju NE Krško te da taj novac ne smije propasti. Prema procjenama o cijeni dogradnje NE Krško ukupnog kapaciteta 1200 megavata kreću se od 3,5 do pet milijardi eura. Što se tiče Republike Hrvatske kao suvlasnika NEK, još je nejasno što se misli o ulasku u tu investiciju.

Tvrtka Gen energija procijenila je kako bi dogradnjom NE Krško Slovenija i Hrvatska podmirile sve svoje trenutno iz vlastitih izvora nenamirene potrebe za električnom energijom, i to pod najpovoljnijim cijenama.

13. travanj 2024 15:48