Aktualno
StoryEditor

Postoji nada za sprječavanje gubitka kose tijekom kemoterapije

30. Lipanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=v4CuTfr1hv0

Svakoj ženi oboljeloj od raka dojke suočavanje s dijagnozom nije bilo nimalo jednostavno, a proces liječenja jednako je tako težak. Posebno je teška kemoterapija, koja uz sve posljedice sa sobom nosi i onu koja je možda i najgora za psihičko stanje žene – gubitak kose. Postoje rješenja za gubitak kose uslijed kemoterapije koja su već neko vrijeme na tržištu kao što je Rogaine pjena koja jača kosu, a novitet koji se prošle godine pojavio na tržištu su posebne kape koje potiču rast kose.

Opadanje kose pojavljuje se između dva i četiri tjedna nakon početka kemoterapije, a učinak je individualan pa tako neke žene ostanu bez dijela, dok druge ostanu bez cijele kose, isto tako kod nekih proces opadanja se odvija postepeno, a kod drugih odjednom.

>>>Rak bi se za nekoliko godina mogao liječiti ‘cjepivom’

Neki od kemijskih sredstava kemoterapiju utječu samo na kosu, dok drugi uzrokuju i gubitak trepavica i obrva. Otprilike mjesec dana nakon prestanka terapije kosa ponovno počinje rasti, a ponekad je nova kosa drugačije boje ili teksture, međutim nakon nekoliko mjeseci tekstura postaje kakva je bila i prije gubitka.

Kemoterapija međutim nije jedini način liječenja raka koji uzrokuje gubitak kose. Hormonska terapija takomsifenom ili inhibitorima aromatoze uzrokuje slabljenje kose.

Na tržištu postoji sve veći broj ledenih kapa kako raste njihova popularnost, a krajem prošle godine jedna od njih priznata je od strane Američke agencije za lijekove i hranu, piše Health Line. Riječ je o DigniCap sustavu hlađenja vlasišta koji umanjuje vjerojatnost za gubitak kose uslijed kemoterapije.

>>>Stanford testira zapanjujuće uspješno ‘cjepivo’ protiv tumora

Tijekom liječenja pacijent na glavu stavlja silikonsku kapu prekrivenu neoprenom koja se zatim spaja na jedinicu s rashladnom tekućinom koja cirkulira kroz cijelu kapu. Na ovaj način snižava se temperatura vlasišta i umanjuje utjecaj kemoterapije na kožu, a kapa se  nosi prije, tijekom i nakon tretmana. U kliničkim ispitivanjima 7 od 10 pacijentica oboljelih od raka dojke zahvaljujući ovom sustavu uspjelo je zadržati oko 50 posto svoje kose.

[caption id="attachment_349564" align="aligncenter" width="671"] Foto: dignicap.com[/caption]

Za razliku od sličnih naprava DigniCap nije kompliciran za korištenje, no pomaže jedino kod pacijentica s ranim stadijem raka. Cijena ovisi o broju potrebnih kemoterapija, kreće se između 1000 i 3000 dolara za cijeli ciklus terapije.

Pojedine kuće zdravstvenog osiguranja u svojoj ponudi pokrivaju dio troškova, a neki klinički centri nude financijsku pomoć.

Druge opcije

Neke žene nanose otopinu minoksidil ili Rogaine na skalp prije ili nakon tretmana, iako te supstance imaju slab učinak za sprječavanje gubitka kose, mogu ubrzati ponovni rast. Tijekom tretmana oboljelima se savjetuje što rjeđe pranje kose korištenjem blagog šampona.

>>>Po stopi preživljavanja karcinoma Hrvatska na začelju EU

Postoje i mnoge udruge oboljelih od raka koji osiguravaju sredstva za kupovinu perika, a preporučuju i razna pokrivala za glavu nakon gubitka kose. Iako ne postoji mnogo opcija za spašavanje kose, uređaji za hlađenje vlasišta nude malo nade ženama koje se suočavaju s gubitkom kose.

19. travanj 2024 03:43