20. prosinac 2016.

Poticaj poticajima: Ministarstvo financija uplatio 49,6 milijuna kuna dobrovoljnim mirovinskim fondovima

Ministarstvo financija izvijestilo je u utorak na svojim internetskim stranicama da je dobrovoljnim mirovinskim fondovima isplatilo 49,6 milijuna kuna poticajnih sredstava.

"Ministarstvo financija isplatilo je 20. prosinca 2016. godine iz Državnog proračuna Republike Hrvatske na račune dobrovoljnih mirovinskih fondova ukupno 49.653.647,13 kuna državnih poticajnih sredstava za članove dobrovoljnih mirovinskih fondova za 2015. godinu", kaže se u priopćenju Ministarstva.

Mirovinska društva koja upravljaju dobrovoljnim mirovinskim fondovima dužna su primljeni iznos državnih poticajnih sredstava upisati na osobne račune članova fonda u roku osam radnih dana od primitka iznosa, dodaje se.

Dobrovoljna mirovinska štednja ili tzv. treći mirovinski stup predstavlja mogućnost samostalnog preuzimanja odgovornosti za vlastita mirovinska primanja, jer se ulaganjem u dobrovoljnu mirovinsku štednju, pri čemu član samostalno određuje visinu i dinamiku uplate sredstava, ostvaruje pravo na dodatnu mirovinu iz trećeg stupa.

Poticaj poticajima

Prema Zakonu o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, država potiče ulaganje u dobrovoljnu mirovinsku štednju isplaćujući članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova poticajna sredstva iz državnog proračuna. Državna poticajna sredstva iznose 15 posto od ukupno uplaćenog doprinosa pojedinog člana fonda u prethodnoj  kalendarskoj godini, ali najviše do uloga od pet tisuća kuna po članu fonda tijekom jedne kalendarske godine. To znači da maksimalni iznos državnih poticajnih sredstava koji član fonda može ostvariti  u jednoj godini (uz pretpostavljeni ulog od 5.000 kuna) iznosi 750 kuna.

Mirovinski program koji proizlazi iz članstva u dobrovoljnom mirovinskom fondu može se ostvariti najranije s 50 godina života.

U Hrvatskoj posluju četiri društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima koja upravljaju s ukupno šest otvorenih i 17 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova.

>>>Veliki finski mirovinski fond fokusiran na SAD, odmicanje od eurozone

Prema podacima Ministarstva financija, ukupno isplaćena državna poticajna sredstva članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova  za 2014. godinu iznosila su 44,8 milijuna kuna.