Aktualno
StoryEditor

Poticanje ulaganja: Sedma promjena zakonodavnog okvira u deset godina

20. Siječanj 2018.

Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poticanju ulaganja, kao jedna od mjera za jačanje gospodarstva, bit će raspravljen na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora. Kako je najavila ministrica Martina Dalić, mali i mikro poduzetnici moći će dobiti poticaje i za nabavu rabljene opreme do pet godina starosti,

ICT industriji prag za poticaje snizit će se s vrijednosti ulaganja od 150 na 50 tisuća eura, a neaktivna državna imovina moći će biti iskorištena u poduzetničke svrhe ako se u roku od tri godine investiraju tri milijuna eura u projekt.

>>>Zakon o poticanju ulaganja: Dalić predstavila značajne pogodnosti za male i mikro poduzetnike

Godine 2007. na snagu je stupio prvi Zakon o poticanju ulaganja, koji je uskladio dotadašnje poticaje s pravnom stečevinom EU.

U 2012. donosi se Zakon o poticanju investicija i unaprjeđenju investicijskog okružja, koji je olakšao pristup poticajima za mala i srednja poduzeća te odredio prag od 150 tisuća eura minimalne investicije za dobivanje poticaja.

>>>Dalić: Budućnost je u inovativnosti, treba nam više novca za istraživanja i razvoj

Tri godine poslije donosi se Zakon o poticanju ulaganja, kojim se dotadašnji propis dodatno uređuje s europskim pravom, što je bila svrha i Uredbe o poticanju ulaganja donesene 2016.

Uključujući i posljednje promjene, zakonodavni okvir za poticanje ulaganja u proteklih se 10 godina mijenjao sedam puta, uglavnom radi usklađivanja s europskim pravom, a manje radi širenja opsega poticaja i olakšavanja pristupa njima.

>>>Kinezi testiraju nove porezne mjere za poticanje ulaganja

18. travanj 2024 17:03