11. svibanj 2018.

Potpisan 33 milijuna kuna vrijedan ugovor za dogradnju crikveničke luke

Ugovor o bespovratnoj dodjeli gotovo 33 milijuna kuna za projekt "Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja - luke Crikvenica", potpisan je u petak.

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.

>>> Državni vlasnički bezobrazluk u Crikvenici

Na temelju ugovora, Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica dodijelit će se novac za nadogradnju postojeće luke Crikvenica - za izgradnju sekundarnog lukobrana ukupne dužine 135 metara i širine 5 metara te za dogradnju "male palade", tj.  zaštitnog "T gata", dugog 60 metara i širine 4 metra.

Procijenjena vrijednost projekta je 32,9 milijuna kuna, od kojih se 27,8 milijuna osigurava iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a 4,9 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava. Predviđeno trajanje projekta je 56 mjeseci, pa se završetak očekuje do kraja prosinca 2021. godine.

Izgradnjom lučke infrastrukture povećat će se kvaliteta prijevoza putnika na cjelogodišnjoj liniji Crikvenica - Šilo na Krku i osigurati preduvjeti za redovno i sigurno obavljanje pomorskog prometa.

Ministar Butković rekao je kako je riječ o velikom projektu za Crikvenicu, koji će poboljšati povezivanje sa Šilom i promijeniti vizuru Crikvenice te je značajan za gospodarstvo i turizam.

Najavio je potpisivanja sličnih ugovora ocijenivši da je riječ o svojevrsnoj renesansi, jer se, kako je rekao, dugo nije događalo da se u pomorsko dobro, otoke i priobalje ulaže toliko novca i povlače tolika europska sredstva. Najavio je potpisivanje ugovora u Cresu, na drugim kvarnerskim otocima, na Korčuli, u Zadru i drugdje, ističući da će diljem Jadrana započeti investicijski ciklus vrijedan ukupno oko 80 milijuna eura.

>>> Otvorena rekonstruirana luka Podvorska u Crikvenici 

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric ocijenio je da je riječ o povijesnom trenutku i naglasio da se u Primorsko-goranskoj županiji sada provode projekti vrijedni oko pola milijarde kuna, a da je toj agenciji prijavljena još tolika vrijednost projekata. Dodao je da se od ukupno 15 milijarda kuna, koje ta agencija sada ima u provedbi, 8 milijarda kuna odnosi na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić rekao je je projekt započeo još 2014., kada su započeli prvi istražni  radovi,  koji su bili preduvjet za izradu projektne dokumentacije te da je projekt važan za sigurnost i nesmetano odvijanje pomorskog prometa.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da su svi prostorni planovi pripremljeni na vrijeme, da se u županiji investira i priprema puno projekata te da u tome značajno doprinose i županijske lučke uprave.

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina zahvalio je ministarstvu na 100-postotnom financiranju, a županiji i Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica na kvalitetnoj pripremi projekta.