Aktualno
StoryEditor

Potpisan memorandum za unapređenje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

29. Siječanj 2018.

Predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje, četiri ministarstava i gospodarske i obrtničke komore potpisali su u ponedjeljak memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Hrvatskoj, čiji je cilj unaprijediti zakonodavni okvir u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, pružiti mu financijsku podršku i promovirati ga.

>>Divjak: Novi kurikulumi za strukovno obrazovanje bit će dostupni na početku iduće školske godine

Memorandum su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ministar turizma Gari Cappelli, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Barilović i predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec.

>>>Bernardić: Mladima olakšati zaposlenje ubrajanjem studentskog rada u staž, stalnim ugovorima

Potpisnici su naglasili važnost stalne povezanosti obrazovnog sektora s potrebama tržišta rada te istaknuli kako je cilj memoranduma unaprijediti zakonodavni okvir u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, pružiti financijsku podršku, promovirati strukovno obrazovanje itd.

Dalić je kazala kako će memorandum doprinijeti intenziviranju i promociji strukovnog obrazovanja te položaja strukovnih zanimanja u društvu. Navela je i da suradnja svih  institucija potpisnica memoranduma već traje, a jedan od rezultata te suradnje su izmjene i dopuna zakona o strukovnom obrazovanju, koji pokušava popraviti i ponovo oživjeti pokidane veze između gospodarstva i sustava obrazovanja.

- Taj put još nije u potpunosti dovršen, potrebno je poduzeti još niz mjera, ali upravo strukovno obrazovanje, obrazovanje za obrtništvo je segmet obrazovnog sustava gdje su sačuvani elementi dualnog obrazovanja i sigurno sadrži značajna iskustva koja se mogu prenijeti i u druge segmente obrazovanja, kazala je Dalić.

Uskoro izmjene i dopune zakona o obrtu

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, najavila je, priprema izmjene i dopune zakona o obrtu, za koje očekuje da će biti u zakonodavnoj proceduri u drugom kvartalu ove godine. Njime će se nastaviti vraćanje praksi koje je ocijenila dobrima, a koje su se u jednom trenutku napustile, poput polaganja pomoćničkih ispita i nadzora nad provođenjem strukovne nastave.

>>>Poticanje ulaganja: Sedma promjena zakonodavnog okvira u deset godina

Dalić je podsjetila i kako Ministarstvo provodi niz programa kojima se podupiru učenici i mentori pa je tako u ovom trenutku u postupku ocjena prijava za stipendiranje obrtničkih zanimanja. Ove godine očekuje se da će se dodijeliti 2.400 stipendija za obrtnička zanimanja, za koje bi isplata prvog dijela trebala početi sredinom veljače, kazala je Dalić te dodala kako se očekuje da će ova godina biti rekordna po broju dodijeljenih stipendija.

Na raspolaganju je i pet milijuna kuna za sufinanciranje mentora, dodala je.

Izmjene i dopune zakona o strukovnom obrazovanju u veljači u drugo čitanje

Ministrica Divjak je istaknula važnost usklađivanja obrazovanja s potrebama tržišta rada. Navela je kako će 65 posto učenika koji danas upisuju prve razrede raditi na poslovima u zanimanjima koja danas ne postoje. To nas treba učiniti odgovornim i trebamo biti spremni za sve te promjene, poručila je.

Obrazovni sektor treba biti stalno u komunikaciji s tržištem rada, kazala je Divjak te dodala kako se na tome sustavno radi pa će tako zakon o strukovnom obrazovanju u veljači ići u drugo čitanje. Njime će se, kako je navela, unaprijediti strukovno obrazovanje te uvesti centri kompetentnosti koji će postati središta okupljanja škola, poslodavaca i ostalih dionika kako bi se omogučilo fleksibilno strukovno obrazovanje.

>>>Divjak: Kvalitetno obrazovanje nećemo dobiti zakapanjem u ideološke rovove i vraćanjem unazad

- Očekujemo da reforma strukovnoga obrazovanja bude u fokusu sljedeće tri godine rada ove Vlade, poručila je. 

Divjak je kazala kako vjeruje da potpisani memorandum neće biti tek jedan potpisani sporazum, nego vrlo jasna platforma na kojoj se zajednički radi.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je istaknuo da se jedino suradnjom i partnerstvom može ostvariti zadani cilj.

- Kao što bez poslodavaca nema naukovanja, bez partnerstva nema niti kvalitetnog strukovnog obrazovanja, rekao je.

19. travanj 2024 12:54