Aktualno
StoryEditor

FOTO: Potpisan Sporazum o suradnji na europskom znanstveno istraživačkom projektu u zrakoplovstvu

03. Listopad 2018.

Sporazum o suradnji na europskom znanstveno istraživačkom projektu u zrakoplovstvu između partnera iz Republike Hrvatske potpisali su danas na Fakultetu prometnih znanosti dekan prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić, predsjednik Uprave Croatia Airlinea Jasmin Bajić i predsjednik Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Ivica Grebenar.

Ovo je prvi puta da tvrtke iz gospodarstva koje su nositelji zrakoplovne djelatnosti u Hrvatskoj aktivno surađuju s akademskom zajednicom na razini značajnog europskog projekta čiji je cilj unaprijediti inovacije u visokom obrazovanju, kazao je prof.dr.sc. Doris Novak, voditelj studija aeronautike.

- Ovaj projekt je izuzetno bitan za naš fakultet zato što ga radimo po programu Eurospke unije, po ERASMUS+ KA2 programu koji jača inovacije iz području visokog obrazovanja i tu fakultet u strateškom i operativnom smislu vidi interes i svoje mjesto, kazao je Tomislav Josip Mlinarić, dekan na Fakultetu prometnih znanosti.

>>>Hrvatska kontrola zračne plovidbe traži 24 kontrolora letenja

Zračni promet zahtjeva konstantan razvoj poslova koje provodi visoko kvalificirana radna snaga s multidisciplinarnim znanjima i vještinama. Cilj projekta je na razini partnera iz 6 zemalja EU-a razviti novi nastavni plan i program združenog studija primjenom inovativnih pristupa nastavi i učenju te pritom uspostaviti čvrstu suradnju između znanstvene zajednice i industrije te gospodarstva.

- Povezivanje prakse i akademske zajednice u ovom kontekstu moje karijere je nešto što je prisutno zadnjih petnaestak godina i ovo je način na koji se mora funkcionirati u budućnosti, kazao je Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

>>>Fakultet prometnih znanosti i Uber dogovorili suradnju

Projekt vrijedan milijun eura

Projekt Knowledge Alliance in Air Transport (KAAT) je dio ERASMUS+ KA2 (Cooperation for innovation and the exchange of good practices) koji ima za cilj unapređenje inovacijskih kapaciteta Europe i poticanje inovacija u visokom obrazovanju. Voditelj projekta je Politehnika University iz Bukurešta, a pored partnera iz RH u projektu sudjeluju tvrtke i Sveučilišta iz Portugala, Francuske, Italije, Slovačke i Rumunjske. Projekt KAAT započeo je 1. siječnja 2018, a trajat će 36 mjeseci. Vrijednost projekta iznosi 1 milijun eura.

- Shvatili smo da bez znanstvene zajednice ni sama naša djelatnost koju radimo nema smisla. Samo zajedno možemo ostvariti sinergiju sa znanstvenom zajednicom, kazao je direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić te najavio da će Hrvatska kontrola zračne plovidbe stipendirati određeni dio polaznika Fakulteta prometnih znanosti.

Projektom KAAT predložit će se združeni studijski program koji će biti usklađen s promjenama zahtjeva društva i gospodarstva, uvažavajući zahtjeve tržišta rada u području zrakoplovstva i time pospješiti mogućnosti (samo)zapošljavanja i poduzetničkog djelovanja. Uz to, studijski program bit će prilagođen potrebama tržišta rada sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s definiranim standardima zanimanja i kvalifikacija te će proširiti suradnju s drugim domaćim i inozemnim instutucijama i organizacijama koje djeluju  području zrakoplovstva.

18. travanj 2024 19:20