Aktualno
StoryEditor

Potpisani Interreg IPA ugovori: Hrvatske vode uspostavile suradnju sa Srbijom na zaštiti od poplava

29. Kolovoz 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Gdje ima novaca iz europskih fondova, ima i volje za suradnjom. Dokaz tomu je danas potpisan ugovor o suradnji između Hrvatskih voda, Vojvodinašuma, Voda Vojvodina i WWF-a, udruge za zaštitu prirode.

Tim ugovorom, kojim se odobrava projekt što su ga zainteresirane strane prijavile na natječaj europskog programa Interreg IPA Srbija Hrvatska, konačno je uspostavljena suradnja između dvaju zemalja po pitanju zaštite od poplava. Naime, rijeke ne poznaju granice. Sustav obrane od poplava nekoć je bio jedinstven, a danas iziskuje aktivnu suradnju između zemalja bivše Jugoslavije. Katastrofalne poplave kojima smo bili svjedoci (upravo zbog lošeg održavanja i nepostojanja koordinacije duž cijelog toka rijeka Save, Drave i Dunava) mogu se izbjeći ako se ponovno po pitanju zaštite od poplave uspostavi međudržavna suradnja. Hrvatske vode, doduše samo s Vojvodinom, uspješno su upravo preko Interrega uspostavile suradnju iako ne postoji bilateralni ugovor. Europa potiče na suradnju.

>>>Predstavljen projekt B Light koji poduzetnicima na raspolaganje stavlja 53 milijuna kuna

- Hrvatska i Srbija nemaju potpisan vodno-gospodarski sporazum. Upravo nam je Interreg omogućio prekograničnu suradnju za sprječavanje popolava. Interes za projekt šumske retencije iskazale su Vojvodinašume. Projektu su se pridružile Vode Vojvodine, kao i WWF Adria, udruga za zaštitu prirode. Naime, nekoć je na tom graničnom području postojala šumska retencija, voda iz rijeke Save izlijevala se u spačvansko-borovički bazen. Tim se područjem razlijevala velika količina vode iz Save čime se rasterećivao vodni sustav. Ponovnom uspostavom šumske retencije uspostavili bi kontrolu toka rijeke Save, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković na svečanosti potpisivanja ugovora o suradnji u Ministarstvu regionalnog razvoja u Zagrebu.

>>>Koprivnica prva provodi Interregovu PPI2Innovative metodu javne nabave

Đuroković je napomenuo kako bi projekt šumske retencije mogao privući između 20 i 30 milijuna eura, čime bi se višestruko nadmašila svota od 1,6 milijuna eura, koliko je kroz Interreg IPA Srbija Hrvatska, za financijsko razdoblje do 2020., osigurano i ugovorom zajamčeno.

Osim Hrvatskih voda, kojima je dodijeljen najveći pojedinačni iznos za prijavljeni projekt, još je pet projekata dobilo europska sredstva, koja pokrivaju oko 85 posto ukupnih troškova pojedinih projekata. Tako je oko 1,4 milijuna eura otišlo u Nijemce, Srijem i Rumu. U svrhu promocije kulture i turizma Europa je prihvatila financirati razvoj konjogojstva u tim istočnim krajevima.

>>>Potpisani ugovori o prekograničnoj suradnji

- Konjička tradicija Srijema je duga, a ovim projektom nastojimo proširiti turističku ponudu, poboljšati konjogojsku infrastrukturu, staze za jahanje, staje za konje, nabavku kočija, opreme i odore za jahače, obnovu narodne nošnje. Ukratko, za dvije godine kada dođete sa svojim obiteljima u posjetu, vidjet ćete opravdanost ovog projekta, rekla je Marina Karačić, predstavnica Općine Nijemci, glavnog nositelja projekta.

- Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora iznosi preko 5 milijuna eura, što vam govori da su alokacije za prekograničnu suradnju povećane. Ovo su super projekti jer mogu konkurirati za strukturne i financijske fondove. Sufinanciraju se u visini 85 posto, dok partneri nastoje iznaći preostalih 15 posto. Također, potrudili smo se deset posto sredstava isplatiti unaprijed kako bi naši partneri mogli premostiti financijski jaz, rekla je ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac.

Upitana koliko ovakvi projekti doprinose poboljšanju odnosa dvaju zemalja, Žalac je dodala kako "sva otvorena pitanja između dvije zemlje nisu predmetom razgovora kod potpisivanja ovakvih ugovora kojima je svrha da poboljšaju dobrobit svih ljudi koji žive na pograničnim područjima".

20. travanj 2024 06:42