Aktualno
StoryEditor

Potpisani ugovori za EU financiranje 498 milijuna kuna vrijednog projekta aglomeracije Velika Gorica

04. Siječanj 2018.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić danas je u Velikoj Gorici sudjelovao na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“. Uz ministra Ćorića, ugovore su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i direktor Vodoopskrbe d.o.o. Nikica Visković.

Projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“ ukupno je vrijedan 498.612.651 kuna, a sufinancira se s 268.788.163 kuna bespovratnih EU sredstava kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. EU sufinanciranje iznosi 67,38% prihvatljivih troškova projekta.

>>>Dobrović: Zar su Hrvatske vode nebitne za hrvatsku Vladu? Podnosim ostavku!

- Ovo je jedna od većih aglomeracija u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 498 milijuna kuna, a 268 milijuna kuna iznose bespovratna EU sredstva. Izgradit će se 124 kilometra nove kanalizacijske mreže, rekonstruirati 20,6 kilometara kanalizacijske mreže, izgraditi 39 novih crpnih stanica i njih 9 rekonstruirati, nadograditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ti podaci govore u prilog činjenici da ćemo 2022. godine, po dovršetku ovog projekta, svjedočiti puno većoj kvaliteti života građana Velike Gorice, kazao je ministar Ćorić.

Ministar je podsjetio kako je, uz današnje potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za aglomeraciju Velika Gorica, i jučer potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za aglomeraciju Nin-Privlaka-Vrsi, te je poručio kako će 2018. godina biti godina velikih radova u Republici Hrvatskoj.

>>>Potpisani Interreg IPA ugovori: Hrvatske vode uspostavile suradnju sa Srbijom na zaštiti od poplava

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je kako će građani Velike Gorice osjetiti velike koristi od ovog projekta.

- Prije svega riječ je o 15.000 novih stanovnika koje ćemo priključiti na sustav javne odvodnje i pritom Veliku Goricu dovesti na 90% priključenost kanalizacije, rekao je Đuroković.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić kazao je kako se radi o jednom od najvećih građevinskih, financijskih i komunalnih projekata u povijesti Velike Gorice.

- Ovim projektom osigurat ćemo najvećem dijelu našeg područja koje do sada nije bilo obuhvaćeno odvodnjom priključak na kanalizacijsku mrežu. Nikad u Velikoj Gorici nije bilo ovako velike aktivnosti kada govorimo o komunalnim projektima, naglasio je gradonačelnik Barišić.

20. travanj 2024 12:02