Aktualno
StoryEditor

Potpisani ugovori za modernizaciju luka vrijedni 8,5 milijuna kuna

12. Srpanj 2017.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u srijedu u Zadru s ravnateljima lučkih uprava Zadra, Novalje, Splita, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije sporazume i ugovore za sufinanciranje dijela luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova, vrijedne gotovo 8,5 milijuna kuna.

Dogradnja i opremanje ribarskih luka

Dodijeljenim sredstvima omogućit će se sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukture u dijelu luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova za potrebe prijave projekata za financiranje sredstvima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. godine.

>>>Afera Remorker: Pokajnici Premilovac, Sapunar i Berket dobili godinu dana rada za opće dobro

- Potpisivanjem ovih ugovora otvara nam se mogućnost za povlačenje namjenskih sredstava iz EU fondova kojima ćemo dograditi i opremiti ribarske luke. Na raspolaganju nam je 80 milijuna eura za gradnju u državnim lukama, za infrastrukturu, za povezivanje s našim otocima… Identificirali smo 20-ak takvih projekata, a uskoro će ići javni poziv. Znači, započet ćemo s financiranjem projekata novcem iz EU fondova, što je velik iskorak, jer dosad takve projekte nismo financirali sredstvima dobivenima iz EU fondova, kazao je ministar Butković.

Gaženica - ribarski centar

Na području Zadarske županije sufinancirat će se Luka Gaženica u Zadru i Vela Lamjana u Kalima na Ugljanu.

- Bit će to reprezentativne ribarske luke, a Gaženica će postati ribarskim centrom, a ne samo lukom, najvećim s obje strane Jadrana, rekao je zadarski župan Božidar Longin.

>>>Veći ulov i uzgoj morske ribe u 2016., manji broj ribara i plovila

U Gaženici, pored postojećih vezova za iskrcajna mjesta i vezove ribarskih brodova, na dijelu prema pogonu Cromarisa predviđa se gradnja još jednog veza, velika benzinska crpka za ribare i servisni centar za održavanje ribarskih brodova.

Budući ribarski centar u Gaženici bit će opremljen svime što je ribarima potrebno i što ribari zaslužuju, najavio je Longin. Dodao je kako je u luci Vela Lamjana 160 metara za veće i 160 metara za manje brodove te manji plato za opskrbu i servisiranje brodova.

18. travanj 2024 00:56