Aktualno
StoryEditor

Potpisani ugovori za navodnjavanje 490 hektara istarskog zemljišta

19. Srpanj 2017.

Dva ugovora o financiranju projekata iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske ukupne vrijednosti 168,8 milijuna kuna, kojima se omogućuje navodnjavanje 490 hektara poljoprivrednog zemljišta, potpisana su u srijedu u Poreču.

Riječ je o 104 milijuna kuna vrijednom ugovoru o financiranju za ulaganje u gradnju cjelovitog sustava navodnjavanja CN Červar Porat – Bašarinka, koji se sufinancira iz Programa ruralnog razvoja te ugovoru o financiranju za projekte opskrbe i odvodnje s komunalnim poduzećima koji se u potpunosti financira iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od 64,8 milijuna kuna.

>>> Za osam projekata navodnjavanja 253 milijuna kuna

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na potpisivanju je izjavio kako će se realizacijom projekta navodnjavati dodatnih 490 hektara poljoprivrednog zemljišta u Istarskoj županiji.

"Navodnjavanje je budućnost sigurne poljoprivredne proizvodnje, a izdašna sredstva Programa ruralnog razvoja u tome će nam pomoći", kazao je Tolušić. Dodao je kako će se programom ruralnog razvoja pokriti područja koja nisu obuhvaćena Operativnim programom konkurentnost i kohezija, a to znači da će se osigurati vodoopskrba i odvodnja u mjestima koja imaju do dvije tisuće stanovnika.

Po njegovim riječima, danas potpisanih ukupno 12 projekata u Istarskoj županiji u potpunosti će se financirati EU-ovim sredstvima.

>>> Milijuni uloženi u navodnjavanje propadaju jer nema tko proizvoditi

Na porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam Tolušić je u srijedu održao prvu sjednicu Savjeta za maslinarstvo. Savjet čine predstavnici maslinara, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča i predstavnici Ministarstva poljoprivrede. Teme prvog Savjeta bile su uspostava katastra maslinika, Zakon o maslinarstvu i Strategija maslinarstva.

Tolušić se složio s maslinarima da strategiju trebaju pisati najbolji maslinari i stručnjaci, a ne profesori. Maslinari su iskazali zanimanje za osnivanje regionalne proizvođačke organizacije, a Tolušić ih je pobliže upoznao s mogućnostima financiranja rada proizvođačkih organizacija sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

"Radit ćemo na uspostavi katastra maslinika, Zakonu o maslinarstvu i Strategiji maslinarstva", najavio je Tolušić.

On se u Brtonigli sastao i s istarskim vinarima koje je izvijestio o situaciji vezanoj uz teran. Naime, na jučerašnjem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije, delegirani akt kojim se hrvatskim proizvođačima terana omogućava korištenje toga imena dobio je konačnu potvrdu. Time je, smatra Tolušić, okončana višegodišnja borba za teran, a argumentirana rasprava unutar pravnog okvira Europske unije nagrađena je razumijevanjem i jedinim ispravnim rješenjem za Hrvatsku.

"Na primjeru terana stekli smo novo iskustvo i znanje i u budućnosti ćemo se daleko pripremljenije i spretnije nositi s izazovima zaštite naših prava unutar Europske unije", rekao je Tolušić.

20. travanj 2024 08:56