Aktualno
StoryEditor

Potres na burzi nakon objave USDA WASDE izvještaja

16. Kolovoz 2017.

Najvažnija vijest za  poljoprivredni SAD prošlog tjedna bila je objava novog USDA WASDE izvještaja čija projekcija mnogih žitarica je više nego dobra stoga je tržište odmah reagiralo i krenulo sa padom cijena na CME-u. Projekcije usjeva i prinosa određenih žitarica su bile više nego što je očekivano što je rezultiralo "potresom" na burzi prošlog četvrtka. U petak su cijene još dodatno pale iako se situacija počela postepeno smirivati.

Najveći pad cijena zabilježila je pšenica sa 15 usd/st dok je cijena sojine sačme pala 11 usd/st.

Žetva kukuruza u južnom dijelu SAD-a se i dalje odvija, bolja je od petogodišnjeg prosjeka dok je 60% uroda u dobrom ili izvrsnom stanju. Za nekoliko tjedana kreće glavna američka žetva kukuruza stoga i dalje postoji mogućnost da se stvari promijene u bilo kojem smjeru.

>>> Svjetska tržišta: Peru igrač broj jedan na globalnom tržištu ribljeg brašna

Kako kolovoz odmiče sve je manje moguće da će vremenske prilike imati efekta na žitarice. Narednih tjedana vremenske prilike neće diktirati cijene na burzi posebice jer je prognoza za sada vrlo povoljna. Za očekivati je zadržavanje cijena na postojećim nivoima uz koju blagu korekciju u crveno.

U Peruu i dalje traje sezona ribolova uz minimalne ulove. Kvota je na snazi do 31.12.2017.te je preostalo još 515 000 mt do ispunjenja iste. Prošlog je tjedna ulovljeno samo 1 000 t ribe dok  ukupna količina ulova od početka srpnja iznosi 9 000t.

Ojo Publico je izašao sa podacima o četiri velike kompanije u Peruu koje kontroliraju 70% tržišta i proizvodnje ribljeg brašna te istovremeno ribarima plaćaju minimalno za repromaterijal tj.5 usd/mt. Izvještaj naglašava kako je potrebo revidirati peruanske dozvole za ulov i proizvodnju te cijeli sustav. Posebice se potrebno koncentrirati na sistem dodjele ribolovnih kvota i davanja dozvola za ribolov. Obje strane brane svoje pozicije, pa tako ministar naglašava kako su  naknade za dozvole nedostatne dok s druge strane iz Udruženja ribara naglašavaju kako je to mit u kojem su njihova davanja mala.

Investitori na financijskim tržištima su u panici radi napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje. Mnogi prebacuju kapital na sigurno, a to su u ovakvim situacijama švicarski franak, japanski jen, zlato i Bitcoin.

19. travanj 2024 07:55