Aktualno
StoryEditor

Potvrđena Liderova predviđanja: Smanjenje PDV-a pojeli trgovci i proizvođači

10. Travanj 2019.

Spuštanje stope PDV-a s 25 na 13 posto za više kategorija prehrambenih proizvoda ne samo da nije spustilo njihove cijene nego su neki i znatno poskupjeli, o čemu je Lider već pisao. Iznimka je voće, ali ne zahvaljujući Vladinoj blagonaklonosti, već blagonaklonosti majke prirode i obilnom lanjskom urodu.

Podaci Državnoga zavoda za statistiku za prva dva mjeseca ove godine govore da su u odnosu na isto razdoblje lani niže samo cijene mesa (3,8 posto) i voća (12,1 posto). Riba i plodovi mora, otkako se na njih primjenjuje PDV po stopi od 13 umjesto od 25 posto, skuplji su 2,4 posto nego u isto vrijeme lani, a povrće čak 6,3 posto. Dakle, očekivanja da će ti proizvodi s nižom stopom PDV-a pojeftiniti desetak posto ostvarila su se samo u slučaju voća.

Niže cijene DZS ne bilježi ni u segmentu farmaceutskih proizvoda premda je stopa PDV-a na bezreceptne lijekove od prvog dana ove godine smanjena na pet posto. U prva dva mjeseca tako su farmaceutski proizvodi, ukupno gledajući, bili jedva 1,3 posto jeftiniji nego u istome lanjskom razdoblju. Podaci ne lažu: niži PDV na pojedine proizvode nije izazvao veći pad njihovih cijena.

Smanjenje PDV-a trebala je biti svojevrsna demografska mjera, oblik rasterećenja kućnog proračuna za više građana, ali trajno smanjenje cijena bila je samo dimna zavjesa. I dok su se još u siječnju trgovci trudili istaknuti niske cijene, a mediji pratiti cijene pojedinih proizvoda, tu su temu zasjenile neke druge. Uglavnom, afera do afere, zbog čega je cijena ribe, mesa, voća, povrća i jaja pala u drugi plan. Da cijene nisu niže nego lani, najvidljivije je na zelenim tržnicama, u ribarnicama i malim mesnicama koje su u pravilu u vlasništvu proizvođača.

Cijeli tekst pročitajte u novom Lideru. Možete i digitalno.

19. travanj 2024 08:30