Aktualno
StoryEditor

Povećava se zanimanje turista iz UAE za Hrvatsku

24. Travanj 2018.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) predstavlja ovaj tjedan nacionalnu turističku ponudu na jubilarnom, 25. sajmu ATM u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), odakle najviše zahvaljujući izravnim letovima prema Zagrebu i Dubrovniku dolazi sve više turista, a jača i suradnja s turističkim partnerima, izvijestili su u utorak iz Glavnog ureda HTZ-a.

Sajam ATM (Arabian Travel Market) održava se od 22. do 25. travnja u Dubaiju i jedan je od najvažnijih za arapska tržišta - na njemu se očekuje oko 40.000 turističkih djelatnika i dužnosnika iz cijelog svijeta, a procjenjuje se da se tijekom sajma ugovore poslovi vrijedni oko 2,5 milijarde američkih dolara.

>>>HTZ-ov spot Ambasadori hrvatskog turizma osvojio Travel Video Awards

Sajam ATM obišli su i ministar turizma Gari Cappelli te direktor HTZ-a Kristjan Staničić, koji su se tom prilikom susreli s tamošnjim državnim dužnosnicima te brojnim partnerima na tržištu UAE, predstavnicima svjetskih aviokompanija i touroperatora poput Emiratesa, FlyDubaia, Thomas Cooka Indija i drugima, ističu iz Glavnog ureda HTZ-a.

Ministar Cappelli u razgovoru s ministricom za međunarodnu suradnju i izvršnom direktoricom EXPO 2020. Dubai Reem Al Hashimy istaknuo je da će Hrvatska, prvi put nakon 2010., ponovo sudjelovati na EXPO-u 2020. te da je to velika priliku za Hrvatsku, što je prepoznala i hrvatska Vlada.

"EXPO u Dubaiju je više od izložbe, tu se otvaraju brojne prilike za gospodarsku i kulturnu suradnju, a namjera nam je da se uoči EXPO-a otvori Generalni konzulat te moguće i predstavništva HTZ-a i HGK, čime bi se dao veliki zamašnjak čitavom gospodarstvu", ocijenio je Cappelli.

>>>HTZ pokreće suradnju s Lonely Planetom i TripAdvisorom, traži direktore predstavništava

Ministrica Al Hashimy kazala je da postoji interes za zajedničke projekte i uspostavljanje jače gospodarske suradnje između dvije zemlje, pogotovo u građevini, te da i hrvatske tvrtke sudjeluju u izgradnji paviljona za EXPO Dubai 2020., prenosi se u priopćenju.

Direktor HTZ-a nastup na sajmu ATM i promociju na tržištu UAE te suradnju s ključnim partnerima ocijenio je strateški važnim za hrvatski turizam.

"Povezivanje Hrvatske i UAE ima višestruke efekte za turizam i gospodarstvo te i u tom kontekstu do posebnog izražaja dolaze uspostavljene i dobro popunjene aviolinije Emiratesa i FlyDubaija koje spajaju Dubai sa Zagrebom i Dubrovnikom. Time se otvaraju i mnoga druga daleka tržišta, poput Južne Koreje, Japana, Tajvana, Australije, Novog Zelanda, Afrike i drugih, koja su nam važna i za jačanje pred i posezone, a time i konkurentnosti turizma", ističe Staničić.

>>>Hrvatske tvrtke i inovativni projekti predstavit će se na EXPO 2020 u Dubaiju

Cappelli i Staničić u Dubaiju su se sastali i s izvršnim direktorom Uprave za turistički i trgovinski marketing u Dubaiju Helal Al Marriem, koji je hvalio hrvatski pristup razvoju turizma te istaknuo da im je Hrvatska poslužila kao model za izradu strategije za osvajanje turističkih tržišta Južne Koreje i Japana.

Na sastanku s predstavnikom investitora u kompleks Four Season na Hvaru Dennisom Wijsmullerom, Cappelli je naglasio da će taj projekt doprinijeti još većoj konkurentnosti hrvatskog turizma, ali i privući druge investitore. Radi se o ekološki održivom projektu, kojem će Ministarstva turizma dati maksimalnu podršku, navodi se u priopćenju.

Staničić se susreo i s Waleedom I. Sobeaeiom, predsjednikom putničke i turističke komore Saudijske Arabije i generalnim managerom međunarodne putničke grupacije iz Riyadha, koji u svibnju sa svojim timom dolazi u Hrvatsku kako bi se upoznali s hrvatskom turističkom ponudom.

>>>TV HTZ odabralo pet marketinških i dvije PR agencije

Dobre vijesti su čuli i od predstavnika najvećeg touroperatora Thomas Cook Indija, koji su zainteresirani za ulaganja u razvoj ponude prema hrvatskim destinacijama, zbog čega je dogovoreno da njihovi ključni predstavnici krajem godine dođu na studijsko putovanje u Hrvatsku.

Po podacima Glavnog ureda HTZ-a, prošle je godine Hrvatsku posjetilo nešto više od osam tisuća turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su ostvarili više od 23 tisuće noćenja, što je porast oda 78 odnosno 72 posto u odnosu na 2016. godinu, a pozitivni trendovi nastavili su se i u prvim mjesecima ove godine.

18. travanj 2024 07:35