Aktualno
StoryEditor

Povjerenici Mimica i Bieńkowska u radnom posjetu Hrvatskoj

02. Prosinac 2016.

Povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica u radnom je posjetu Hrvatskoj od 2. do 5. prosinca 2016.

Mimica će danas pred Odborom za europske poslove Hrvatskoga sabora predstaviti Program rada Europske komisije za 2017. godinu. Riječ je o trećem godišnjem Programu rada Komisije pod nazivom Izgradnja Europe koja štiti, osnažuje i brani. Program će se provoditi u okviru deset političkih prioriteta koje je Europska komisija postavila na početku mandata pod vodstvom predsjednika Jean-Claudea Junckera, s naglaskom na područja u kojima učinkovito djelovanje na europskoj razini može pridonijeti postizanju konkretnih rezultata za gospodarstvo i građane EU-a.

‘Program REFIT‘‘

U Programu rada predložena je 21 ključna inicijativa i 18 novih prijedloga u okviru programa REFIT u cilju poboljšanja kvalitete postojećeg zakonodavstva EU-a i osiguravanja svrsishodnosti propisa. Predstavljanjem godišnjih programa rada od strane članova Europske komisije u nacionalnim parlamentima država članica želi se ojačati partnerstvo s nacionalnim tijelima i na taj način približiti Uniju građanima. Komisija pridaje veliku važnost izgradnji međusobnog razumijevanja te uspostavljanju djelotvornih komunikacijskih kanala između nacionalne i europske razine.

U okviru posjeta povjerenik Mimica sudjelovat će na konferenciji "Plan ulaganja za Europu: mogućnosti prekograničnih ulaganja u energetski sektor" koja se održava 5. prosinca 2016. u Zagrebu, u zajedničkoj organizaciji Predstavništava Europske komisije u Hrvatskoj i Sloveniji. Konferencija je prilika za razmatranje aktualnih pitanja energetske unije s naglaskom na ulagačke potencijale u prekograničnim projektima u okviru  Plana ulaganja za Europu.

Cjeloživotno poduzetničko učenje

U radnom posjetu Hrvatskoj je i povjerenica Europske komisije za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo, mala i srednja poduzeća Elżbieta Bieńkowska. Ona će se danas susresti s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem  i s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić.

Povjerenica će  sudjelovati i na ministarskom sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (South East European Cooperation Process - SEECP):  "Konkurentnost i rast malih i srednjih poduzeća - Zagrebačka  povelja o cjeloživotnom poduzetničkom učenju".  Povelja ističe cjeloživotno poduzetničko učenje kao jedan od ključnih sadržaja javnih politika za jačanje konkurentnosti, pametan i uključiv rast te nova radna mjesta.

Nakon konferencije povjerenica će razmijeniti mišljenja s predstavnicima saborskih Odbora za europske poslove i gospodarstvo.

26. travanj 2024 20:13