Aktualno
StoryEditor

Povjesničar: Umjesto vizija za budućnost političari prodaju nostalgiju

16. Srpanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=nzj7Wg4DAbs[/embed]

Istraživanje povijesti naučilo me važnu lekciju za budućnost, kaže izraelski povjesničar Yuval Harari, autor knjiga koje su hvalili osnivač Microsofta Bill Gates i bivši američki predsjednik Barack Obama.

>>>Čovječanstvo će preživjeti niske stope plodnosti

- Povijest nas uči da nikada ne podcjenjujemo ljudsku glupost, to je jedna od najmoćnijih sila na svijetu, kaže Harari, profesor na The Hebrew University of Jerusalem.

U intervjuu za CNBC, Harari je izrazio zabrinutost i sumnju u sposobnosti populističkih vođa da riješe najveće probleme današnjice, kaže da oni "prodaju ljudima nostalgične fantazije o prošlosti umjesto da ponude realne vizije za budućnost".

Najveći, egzistencijalni problemi s kojima se svijet suočava su nuklearni rat, klimatske promjene i izazovi tehnologije, no nismo od svjetskih vođa čuli rješenje za te probleme, kaže Harari.

Posljednja velika revolucija donijela nam je otkrića poput vlakova, automobila, struje i televizije, ali nam nije rekla što da radimo s njima, a sada su aktualne biotehnologija i umjetna inteligencija i čovječanstvo još ima izbor kako će ih koristiti... to je posao za vlade koje se bave ‘starim problemima‘ umjesto da se fokusiraju na potencijal novih tehnologija, smatra Harari.

>>>Gates: Bioterorizam je najveća prijetnja čovječanstvu

Javnost je pritom vrlo neupućena u tu problematiku, a stručnjaci nemaju političku moć da bi nešto promijenili, upozorava Harari.

20. travanj 2024 08:57