Aktualno
StoryEditor

Povrat ‘neustavnog‘ poreza na nuklearno gorivo podigao poslovne rezultate RWE-a

14. Studeni 2017.

Njemački energetski div RWE izvijestio je u utorak da je njegove rezultate u prvih devet mjeseci snažno podupro povrat poreza na nuklearno gorivo koji je najviši sud ocijenio neustavnim.

U razdoblju od siječnja do rujna grupa sa sjedištem u Essenu zabilježila je neto dobit od 2,2 milijarde eura, u odnosu na svega 11 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine.

>>>RWE zaključio tromjesečje s većom neto dobiti, Innogy među pozitivnim faktorima

Tako visoki iznos rezultat je povrata 1,7 milijardi eura poreza na nuklearno gorivo koje je ustavni sud u lipnju proglasio neustavnim.

Prilagođena neto dobit iznosila je u promatranom razdoblju 876 milijuna eura, što je gotovo četiri puta više nego što je kompanija zabilježila u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prilagođena operativna dobit uvećana je više od devet posto, na 4,2 milijarde eura. Prihodi su kliznuli 2,5 posto, na 32,4 milijarde eura.

>>>RWE: U struji će ostati drugi, ali u plinu želi biti prvi

- Zasada smo jako zadovoljni ovogodišnjim rezultatima poslovanja, konstatira u priopćenju glavni financijski direktor RWE-a Markus Krebber, izdvajajući posebno dobru izvedbu u Europi.

Dok je poslovanje elektrana na ugljen u Europi i dalje pod pritiskom, plinske elektrane "premašile su očekivanja", navode u RWE-u.

Napominju da su, zahvaljujući povratu poreza na nuklearno gorivo, smanjili neto dug s prošlogodišnjih 22,7 milijardi eura na 19,5 milijardi eura na kraju ovogodišnjeg rujna.

>>>Plinari Ćoriću: Naoružati se strpljenjem, donijeti energetsku strategiju i novu regulativu

Potvrdili su da ove godine očekuju poslovne rezultate u gornjem dijelu prognoziranog raspona. Za prilagođenu operativnu dobit prognoziran je iznos u rasponu od 5,4 do 5,7 milijardi eura, a za prilagođenu neto dobit od milijarde do 1,3 milijarde eura.

Poput konkurencije, i RWE proteklih godina vodi bitku s niskim veleprodajnim cijenama električne energije i s konkurencijom subvencionirane energije iz obnovljivih izvora.

Također su morali donijeti neke teške odluke nakon što je njemačka vlada odredila napuštanje nuklearne energije zbog nuklearne katastrofe u japanskoj Fukushimi, napominje agencija AFP. Tako je poslovanje s obnovljivim izvorima i s energetskim mrežama izdvojeno u novu podružnicu Innogy dok je poslovanje s ugljenom, plinom i nuklearnim elektranama zadržano u izvornoj strukturi poduzeća.

22. travanj 2024 00:50