Aktualno
StoryEditor

‘Povratak Schengenu‘ sve dalje, zemlje članice produljile kontrole na još 6 mjeseci

04. Travanj 2018.

Najavljeni cilj Europske komisije da se što prije ponovno uspostavi schegenski režim bez kontrola na unutarnjim granicama nailazi na poteškoće pošto je nekoliko zemalja članica najavilo da će nastaviti s graničnim kontrolama na još šest mjeseci.

Austrija, Njemačka i Danska najavile su da će produljiti kontrole na svojim granicama i nakon sredine svibnja kada istječe sadašnje dopuštenje.

Austrija, koja sada provodi kontrole na svojoj granici sa Slovenijom i Mađarskom, najavila je mogućnost uvođenja privremenih kontrola na svim svojim granicama u drugoj polovici godine za vrijeme svog predsjedanja Vijećem EU-a ako to situacija bude zahtijevala, a vezano uz sastanke koji će se organizirati za to vrijeme.

>>>Izlazak Njemačke iz Schengena: Seehofer zagovara granične kontrole na neodređeno

Glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud izjavila je u srijedu da Komisija nije dobila obavijest o namjeri produljenja kontrola ni od Austrije, ni Njemačke, ni Danske.

Potvrdila je da je stigla obavijest od Francuske, koja namjerava produljiti kontrole na svojim granicama do kraja listopada zbog ustrajnih terorističkih prijetnji. Sadašnji rok Francuskoj za granične kontrole istječe 30. travnja. Zemlje članice moraju obavijestiti Komisiju četiri tjedna prije isteka roka ako žele tražiti produljenje.

Uvođenje kontrola na granicama mora biti obrazloženo i zemlja članica koja želi uvesti kontrole treba o tome obavijestiti Komisiju, ali joj ne treba izričito odobrenje. Komisija je prošle godine predložila ažuriranje Schengenskog zakonika, a taj prijedlog, između ostaloga, sadrži i detaljnija obrazloženja za uvođenje kontrola.

>>>Plenković: Do prve polovice 2019. Hrvatska će ispuniti kriterije za ulazak u Schengen

- Ne mogu komentirati najave Austrije, kao ni Njemačke i Danske, dok ne dobijemo službene obavijesti. Ne želeći prejudicirati ove konkretne najave i proporcionalnost ili nužnost graničnih kontrola, Komisija općenito ostaje pri svom cilju vraćanja natrag k Schengenu što je moguće prije, rekla je glasnogovornica Bertaud.

Podsjetila je da je Komisija u rujnu prošle godine predložila mjere za osuvremenjivanje Zakonika o schengenskim granicama kako bi se propisi o ponovnom uvođenju privremenih kontrola na unutarnjim granicama prilagodili potrebama za rješavanjem rastućih i trajnih ozbiljnih prijetnji javnoj politici ili unutarnjoj sigurnosti.

19. travanj 2024 12:35