Aktualno
StoryEditor

Power of data: Kad AI zavlada poslovnim procesima, big data bit će small data

12. Listopad 2018.

U nastavku konferencije Power of data, Stjepan Šebek i Josip Žubrinić, asistenti sa Zavoda za primjenjenu matematiku Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Zagrebu, održali su predavanje o korištenju matematike u uspješnom poslovanju te na primjeru reorganizacije skladišta objasnili optimizaciju poslovanja.

Potom je Renato Telen, voditelj data centra u tvrtki Megatrend poslovna rješenja, govorio o brzim promjenama u tehnologiji i njenoj uporabnoj vrijednosti. Telen je naglasio da se došlo do granice na kojoj minimiziranje više ne donosi dobit te se mora mijenjati koncept poslovanja. Također je naglasio da će umjetna inteligencija (AI) uskoro ući u sve sektore poslovanja i tko se tome ne prilagodi, propast će, a u trenutku kad AI potpuno zagospodari poslovnim procesima, ono što su danas big data, tad će biti small data.

>>>Počela konferencija Power of Data

Iznimno zanimljivo bilo je predavanje Ace Vidoviča, voditelja IBM-a za srednju i istočnu Europu, koji je govorio o chatbotu (robotu koji razgovara s ljudima) te upriličio chat sudionika konferencije s moćnim IBM-ovim računalom Watson. Vidovič je istaknuo kako je danas poslovni potencijal za chatbote 20 milijuna dolara godišnje, a već 2022. bit će osam milijardi dolara što će se postići zamjenom ljudi botovima na određenim poslovima.

Konferencija je završila predavanjem direktorice interne kontrole Atlantic Grupe Jacqueline Ivezić koja je govorila o projektu Smart reporting for smart decision koji vodi od ožujka 2016.. Cilj projekta bio je standardizirati sva izvješća Atlantic Grupe kako bi bila jednaka na svim tržištima te uspostaviti lakšu komunikaciju između proizvođača i distributera unutar Grupe.

Ivezić je istaknula da je danas dovoljan samo jedan klik na računalu da bi se, primjerice vidjelo koliko je čega prodano u jednom danu, te se na isti način može doći do svih poslovnih rezultata Atlantic Grupe.

19. travanj 2024 02:59