Aktualno
StoryEditor

Praonice rublja postaju pravi trend u domaćem poduzetništvu

04. Ožujak 2018.

Ciklus otvorenih predavanja koja pomažu potencijalnim poduzetnicima ‘Jumpstart – isplativa poslovna ideja‘ održan je 1. ožujka 2018., okupivši sedamdesetak sudionika koji razmišljaju o ulasku u poduzetništvo. Predstavljen im je poslovni koncept s velikim tržišnim potencijalom i malim početnim ulaganjima.

Riječ je o praonicama rublja koje postaju pravi trend u domaćem poduzetništvu. Organizator predavanja je tvrtka Bijeli svijet, koja je u posljednjih nekoliko godina motivirala pokretanje više od 60 novih samoposlužnih i uslužnih praonica u čitavoj Hrvatskoj.

Korisnici praonica rublja

U Bijelom svijetu kažu da kod nas veliki potencijal i bezbroj prilika nosi turizam. Korisnici praonica su vlasnici apartmana, hosteli, marine, manji hoteli, restorani, ali i turisti. Novi turistički trendovi poput ‘backpackera‘ koji dolaze turistički na samo nekoliko dana stvaraju potražnju za upravo ovakvim praonicama rublja.

- Potičemo otvaranje praonice jer su isplativ poslovni pothvat. Naime, povrat investicije moguće je ostvariti već nakon 12 mjeseci. Osim toga, sada je idealan trenutak za otvaranje praonica i zbog potpora za samozapošljavanje koje se kreću od 55.000 kuna za jednu osobu do čak 220.000 kuna ako četiri osobe osnuju trgovačko društvo, kazao je Mario Martinek, direktor Bijelog svijeta.

[caption id="attachment_325898" align="aligncenter" width="750"] Mario Martinek, direktor Bijelog svijeta[/caption]

Trend koji je uočen na hrvatskom tržištu za praonice rublja je dosta različit od ostatka europskog  i američkog tržišta, stoga Martinek tvrdi kako je najisplativije na hrvatskom tržištu otvoriti miks uslužne i samoposlužne praonice.

Kao najvažniji čimbenik za otvaranje uslužnih i samoposlužnih praonica, smatra Martinek, je upravo lokacija. Povrat investicije, uz dobru lokaciju, moguć je već nakon prve godine. Pa je tako kao primjer Martinek naveo praonicu u Zadru, gdje je investitor prepoznao dobru lokaciju unutar apartmanskog naselja te je svoju investiciju vratio unutar dvanaest mjeseci.

Zarada

Praonice investitorima mogu osigurati popriličnu zaradu. Kako tvrde iz Bijelog svijeta za uslužnu praonicu na pedeset metara kvadratnih može se mjesečno zaraditi oko tri tisuće eura. Za ovakvu zaradu prosječno je potrebno 220 kilograma rublja na dan i 25 radnih dana. Na troškove odlazi više od pola zarade jer u uslužnu praonicu osim troškova najma, režija, održavanja, sredstva za pranje ulaze i isplate plaća zaposlenika.

Za razliku od uslužnih, u samoposlužnim praonicama moguća je zarada oko dvije tisuće eura, kazao je Martinek i dodao kako je ovo riječ o realnim ciframa kako bi poduzetnicima pokazali mogućnost dobre investicije.

Environment-friendly praonice

Okupljeni su čuli i praktične savjete za dobivanje sredstva za samozapošljavanje, marketing za praonice i za osnivanje tvrtke od stručnjaka iz navedenih područja.

Također, hrvatskoj javnosti je premijerno predstavljen i novi koncept praonica ‘My Laundry‘. Prezentaciju je održao Holger Dannenberg, voditelj za praonički program u centralnoj i istočnoj Europi iz Electroluxa, naglasivši da profitabilnost koncepta jamče aparati koji su najekonomičniji na tržištu kada je u pitanju štednja energije, vode i deterdženta.

- Prvenstveno smo nastojali razviti koncept koji će biti ugodan za korištenje. Kada klijent uđe u ‘My Laundry‘ praonicu mora osjetiti ugodnu atmosferu, visoku razinu higijene i da ga podsjeća na njegov dom, kazao je Holger Dannenberg.

[caption id="attachment_325899" align="aligncenter" width="750"]Holger Dannenberg Holger Dannenberg, Electrolux[/caption]

Zanimljivo je i da su Electroluxove perilice i sušilice tehnološki napredne pa vas SMS porukom obavještavaju je li mašina slobodna, koliko je novca u spremnicima za novac, koliko traje ciklus pranja i sl.

Prije svakog pranja bubanj se može sanitizirati, a važno je naglasiti i da kod pokretanja ovog premium koncepta praonica dobivate podršku Electroluxovog brenda bez franšizne naknade.

 Ključ u ruke

Svima koji se odluče otvoriti praonicu rublja, tvrtka Bijeli svijet je na raspolaganju tijekom čitavog procesa - od financijske prognoze i savjeta za odabir lokacije, do poslovnog plana i marketinških aktivnosti.

- Vjerujemo da sve to čini razliku i olakšava odluku za ulaskom u poslovnu investiciju. Uz našu pomoć preko 60 praonica diljem Hrvatske ima uspješne rezultate i služe kao primjer i ohrabrenje ostalima koji se žele baviti ovim poslom, a to smatramo najvećim uspjehom, zaključio je Martinek.

26. travanj 2024 18:31