Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Ako je porezni dug otišao u zastaru, poreznici to moraju priznati

06. Kolovoz 2018.

Aktualan je slučaj državnog opraštanja dugova dužnicima do deset tisuća kuna, no meni se prije dvadesetak dana javio čovjek koji je državi na ime poreza i doprinosa dužan više od milijun kuna i koji muku muči s poreznicima jer ne žele potpisati zastaru duga.

>>>Pravda za sve: Vlasnik betonare Krešimir treba pozvati poduzetnike na ručak

Znamo se površno, riječ je o autoru novinarskih i prevodilačkih tekstova i iako gotovo potpuno sigurno vjerujem da nije namjeravao prevariti državu, moram priznati da sam mnogo razmišljao hoću li pisati o tome. Siguran sam, naime, da će biti čitatelja koji će me napasti zato što razumijem njegov problem, a s druge strane smatram da mora naći neko rješenje, bez obzira na zastaru, da vrati barem dio duga državi. Zato mislim da se moja priča neće svidjeti ni onima koji mrze Poreznu upravu.

On je mislio…

Njegov dug prema Poreznoj upravi iznosi oko 350 tisuća kuna, ali zbog zateznih kamata u zadnjih 15 godina popeo se na 1,15 milijuna kuna. Najveći dio njegova duga otišao je u zastaru, koju u Poreznoj izbjegavaju potvrditi. Izjadao mi se zbog toga, ali nisam mogao izdržati, a da ga ne pitam zašto nije na vrijeme plaćao svoje obveze pa ne bi imao ni razloga ljutiti se što nitko neće potpisati otpisivanje duga zbog zastare.

Za većinu od milijunskog duga Poreznoj upravi nastupila je zastara, ali nadležni odbijaju potpisati rješenje o zastari nastojeći taj problem prebaciti na drugu odgovornu osobu. Iako dužnik ima slabo opravdanje za neplaćanje svoje obveze, rješenje se mora donijeti

Ispričao mi je kako je bio naivan kada je prije 15 godina ušao u registar poreznih obveznika, a da nije imao pojma o tome što to točno znači. Mislio je da mu je na žiro-račun sjedala neto plaća, a zapravo je to bila bruto plaća od koje je on morao uplaćivati doprinose i porez na dohodak te prirez, a nije znao ni da je ušao i u sustav PDV-a pa zato nije znao da to mora kvartalno uplaćivati državi.

>>>Pravda za sve: Inspirium dobio posao izrade internetske stranice, a nema ni svoju

Moram priznati da mi je tada skočio tlak jer mi nije jasno kako to nije znao; tvrdio mi je da mu to nisu tako pojasnili u izdavačkim kućama za koje je radio pa se dug godinama gomilao, da bi ga na kraju Porezna odlučila blokirati. I danas radi, samo što honorar sjedne na račun koji mu je blokiran pa mu ne ostane mnogo i živi od ženine plaće, a i dvoje djece mu se zaposlilo te mu je sada ipak malo lakše.

Većina duga otišla mu je u zastaru koju Porezna uprava ne želi evidentirati pa se pita zapljenjuju li taj dug ili onaj koji još nije u zastari. Problem je u tome što već godinu dana, kako tvrdi, pokušava od Porezne uprave ishoditi rješenje o zastari dijela duga, ali porezni referent odgovornost za taj potpis prebacuje na svoga šefa, taj šef odgovornost prebacuje na šefa porezne ispostave i nastavi li se tako, slučaj će doći i do ravnatelja Porezne uprave.

Zakon je jasan

– Rekao sam im da možemo ovako dovijeka jer ja nikad neću moći vratiti toliki dug, a što je najgore, ne znam za koje mi razdoblje plijene primanja. Doduše, ne mogu reći da su neljubazni, zapravo svi se oni boje to potpisati jer ne znaju kako će im šef reagirati – priča poznanik.

>>>Pravda za sve: Svim zainteresiranima javljam da im ne mogu naći radnike u Bosni

Nisam bio oduševljen njegovom pričom, iako bih ga dijelom opravdao jer nije imao pojma o poreznim pravilima (mogao je pitati knjigovođu kao što se ja konzultiram s jednim), ali moram reći da ljudi u Poreznoj upravi griješe. Naime, ako je nekome nastupila zastara, Porezna uprava mora donijeti rješenje o zastari jer je tako propisano, svidjelo se to nama ili ne.

Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom. E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Tel. 01/6333-548 Adresa: Edis Felić, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

U članku 109., stavak 4. Općeg poreznog zakona piše ako prvostupanjsko i drugostupanjsko porezno tijelo utvrde da je nastupila zastara, ‘na utvrđivanje trebaju rješenjem utvrditi nastup zastare i obustaviti postupak‘.

Tako piše u Zakonu i u Poreznoj bi trebali odmah obustaviti taj postupak i ne raspravljati o moralnosti tog rješenja, bez obzira na to što mi se nimalo ne sviđa neodgovornost moga poznanika. Ali isto tako i površnost poreznika koji su se sjetili tražiti novac tek kad je poznanik izgubio kontrolu nad dugom. Ima tu krivaca s obje strane.

POST SCRIPTUM

Nedavno sam (ne u Pravdi) u Lideru naveo sličan slučaj koji je moj poznanik iz ove priče pročitao. U slučaju koji je ranije objavljen porezni dužnik, kojem također ne pušem u krila, našao je izlaz iz situacije da zarađuje legalno novac a da ga se ne blokira. Također čeka zastaru. Objavio sam na koji se način snašao, ali poslije sam se pokajao jer sam dao ideju i drugima da tako postupe. Zato ovaj put neću napisati kako se legalno može prevariti država neplaćanjem duga, a nadam se da ni moj poznanik neće o tome naširoko pričati, iako i sam razmišlja o tome da iskoristi navedenu mogućnost budu li poreznici i dalje odbijali donijeti rješenje o zastari duga.

26. travanj 2024 06:13