Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Bez suradnje susjeda mnogi bi stanari mogli ostati bez tople vode

02. Listopad 2017.

Predstavnik sam stanara u svojoj zgradi, ali želim da mi se vrati nekadašnji naziv ‘predsjednik kućnog savjeta‘ pa da me susjedi oslovljavaju s ‘gospodine predsjedniče‘. U Lideru su još dva takva predstavnika koja su uvjerena da su, zapravo,  poput mene, predsjednici. Ispričat ću vam kako smo prije neki dan imali samit triju predsjednika na kojemu  je predsjednik Tomica predsjednicima Tinu i Edisu predložio da problem ugradnje bojlera u zgradama podignemo na višu, političku razinu.

Riječ je o tome da od ove godine Europska unija propisima zabranjuje ugradnju turbobojlera i inzistira samo na ugradnji kondenzacijskih plinskih bojlera.

- Cijenimo Unijina nastojanja da ekološki zaštiti prostor, no kad ‘rikne‘ turbobojler u nekom stanu, morat će biti zamijenjen kondenzacijskim. Problem je što će tada i ostali stanari po vertikali te zgrade morati zamijeniti svoje turbobojlere koji su još u funkciji. To je gotovo nemoguća misija - upozorio je predsjednik Tomica.

Europska komisija zabranila je turbobojlere. No ugradnja jednoga kondenzacijskog plinskog bojlera umjesto staroga pokvarenog ‘turba‘ zahtijeva da i svi susjedi ‘po vertikali‘ promijene svoje ispravne turbobojlere.

Očekuje se teški boj

Predsjednik Tin podupro je stajalište cijenjenoga kolege navevši da poznaje stanare koji su prije dvije godine ugradili turbobojler i potrošili na njega između 5500 i 7500 kuna misleći da će biti u funkciji još bar 15 godina. Sad bi trebali baciti taj bojler i uložiti dodatnih 8500 do 10.500 kuna u kondenzacijski. – To, zapravo, znači da, ako Peri ‘rikne‘ turbobojler, on neće moći ugraditi kondenzacijski ako ga ne ugrade i drugi stanari po vertikali – zaključio sam.

Predsjednik Tin potvrdio je te zle slutnje pa su trojica predsjednika postigla visok stupanj suglasnosti da mnoge zgrade očekuje teška borba među susjedima. Nazvao sam jednog od svojih brojnih predsjedničkih savjetnika, Mariju Kostanjevec Sajko, inače direktoricu Dimovodnih sustava Kostanjevec, koja je rekla da su od početka godine imali takvih neugodnih situacija. Doduše, od 1. siječnja zabranjen je uvoz turbobojlera, no ugradnja je dopuštena dok se ne potroše zalihe u trgovinama.  Kostanjevec Sajko informirala je predsjednike da su se distributeri upravo zbog toga lani opskrbili turbobojlerima. Ipak, zalihe će se potrošiti, problema će biti sve više i nije jasno kako ih riješiti.

Loša alternativa

Trojica predsjednika obratila su se i Europskoj komisiji koja je, shvativši važnost problema koji je podignut na predsjedničku razinu, žurno odgovorila da su ‘regulative o ekološkom dizajnu i energetskom označavanju za grijače prostora objavljene 2013.‘, napomenuvši da je Komisija upravo zbog takvog problema ostavila mogućnost ugradnje kotlova B1. Predsjednici su potražili savjet od Kostanjevec Sajko koja je rekla da je riječ o atmosferskim bojlerima čija je cijena između četiri i pet tisuća kuna, no koji uzimaju zrak iz kupaonice, zbog čega mogu biti opasni za život ako je ugrađena PVC stolarija koja ne propušta zrak izvana pa se ukućani mogu otrovati ugljičnim monoksidom. Problem bi se mogao riješiti sufinanciranjem ugradnje kondenzacijskih plinskih bojlera, no u Bruxellesu lopticu prebacuju na nacionalne države. Usprkos neosporivom autoritetu trojica predsjednika nisu uspjela saznati postoji li nacionalni program sufinanciranja.

Na kraju su sva trojica izrazila zabrinutost jer je izgledno da bez ulaganja i susjeda mnogi neće imati toplu vodu u stanu pa su apelirala na mjerodavne u Hrvatskoj da najozbiljnije pristupe tom problemu. A u međuvremenu se nadaju da susjedu neće ‘crknuti‘ bojler.

Prebacivanje loptice

U pripremi ovoga naoko neozbiljnog teksta ozbiljno smo pitali Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo gospodarstva postoji li mogućnost sufinanciranja ugradnje kondenzacijskih bojlera. Upit smo poslali i Fondu za zaštitu okoliša, koji nam nije odgovorio, kao ni Ministarstvo graditeljstva. No zanimljive su poruke preostalih dvaju ministarstava. Tako su u Ministarstvu gospodarstva odmah nakon upita poslali sljedeću poruku: ‘Prosljeđujemo zaprimljeni upit na nadležno postupanje s obzirom na to da je predmetna tema u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike.‘ Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike stigla je pak sljedeća poruka: ‘Ljubazno Vas upućujemo da se s ovim upitom obratite Ministarstvu gospodarstva s obzirom na to da je navedena tematika u njegovoj nadležnosti.‘

16. travanj 2024 20:46