Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Booking.com naklonjeniji turistima nego partnerima iznajmljivačima

17. Rujan 2018.

Imam dvojbu koja mi se pojavila još za godišnjeg odmora i od tada razmišljam o tome da je stavim na papir. Naime, nisam siguran je li Booking.com pogriješio kad me svojim prijedlogom naveo da ‘otpilim‘ jednog iznajmljivača apartmana na moru i uzmem drugoga, jeftinijega.

>>>Pravda za sve: Treba razmisliti o objavi naziva tvrtki u presudama

Rezervirao sam apartman preko Booking.coma još u svibnju, s mogućnošću besplatnog otkazivanja do 4. kolovoza, a onda mi je upravo nekoliko dana prije tog datuma stigla nova, jeftinija ponuda, također od Booking.coma. Naravno, odmah sam je prihvatio, no pitam se je li Booking.com postupio korektno prema prvom iznajmljivaču.

Mnogi će se pitati zašto sad prčkam po tome kad sam prošao bolje nego što sam mislio. I, doista, drugi apartman koji sam rezervirao bio je čak dvije tisuće kuna jeftiniji. Bio sam oduševljen, a usput budi rečeno, takav nagli pad cijene bio je za mene konačan dokaz da turistička odredišta ove godine nisu popunjena kao što su mnogi vjerovali. Dobivanje apartmana s 30-postotnim sniženjem potvrdilo je da su se mnogi turistički radnici malo zaigrali u svemu. Ali o tome neka piše Željka Laslavić, a ja se vraćam na svoju dvojbu.

Manja zarada

Apartman koji je rezerviran preko Booking.coma otkazan je jer je ta platforma ponudila drugi, jeftiniji, u istome mjestu. Tako je, doduše, zaradio manje, turisti su bili zadovoljni, no sigurno nije bio zadovoljan vlasnik otkazanog apartmana

Za uslugu oglašavanja apartmana Booking.com dobiva proviziju, što znači da je i on, sugeriravši mi da uzmem jeftiniji apartman, zaradio manje. Dakle, nije nastojao dodatno zaraditi na račun iznajmljivača, upravo suprotno, što je, kažimo to tako, olakotna okolnost. Treba razumjeti i Booking.com – slanjem informacija o jeftinom smještaju pridobiva turiste koji će i dalje posjećivati njegove stranice, pa će i iznajmljivači naći interes da nude usluge na njemu.

Ipak, treba voditi računa o tome da je Booking.com potpisao ugovor s oba iznajmljivača o tome da će preko svoga portala nuditi apartmane turistima. Nuđenjem povoljnijega, i to petnaestak dana prije moga dolaska na more, u situaciji kad je dosta apartmana neplanirano slobodno, značilo je to da je vlasniku prvog apartmana njegov poslovni partner izbio planiranu zaradu. Pokušao sam doći do ugovora između njih jer možda postoje sitno pisana slova ili neka klauzula koji daju za pravo Booking.comu da to učini, ali nisam uspio. Budući da ovo svakako nisam htio pisati a da mi Booking.com ne iznese svoje mišljenje o svemu, očekivao sam da će se pozvati na takvo što, ali nije.

>>>Pravda za sve: Država bi trebala plaćati liječenje i u privatnim bolnicama

– Nikad nismo namjeravali poticati korisnike na otkazivanje rezervacije, nego isključivo biti od pomoći s korisnom informacijom kako bismo bili na usluzi klijentima dok traže, rezerviraju i uživaju u iskustvima na putovanju. U nekim slučajevima, ako korisnik pretražuje smještaj za odredište u kojemu već ima rezerviran smještaj, naš sustav automatski prepoznaje pretragu i šalje e-poruku s informacijama o pretraživanom odredištu. To je povezano s pretraživanjem odredišta, a ne s rezervacijom – poručuju iz Booking.coma.

Opet isto

Ma da, ali to opet znači isto, tj. da mi se nudi drugi, jeftiniji smještaj u istome mjestu. Ne želim nikoga napadati, ali stavimo se na trenutak u kožu prvog iznajmljivača kojem sam otkazao. Ha, sigurno ni ja ne bih birao riječi o onome tko bi mi tako odvukao goste. Možda bi bilo dobro da ipak uzmu u obzir da s prvim iznajmljivačem imaju ugovor, odnosno obvezu, a i partnerski odnos, i da se za ubuduće nađe rješenje koje bi zadovoljilo sve tri strane. Ako ništa drugo, barem da se ostavi mogućnost prvom iznajmljivaču da ga se informira da svoj apartman u istome mjestu sâm ponudi jeftinije, pa ako ne želi, neka se turistima ponudi alternativa. Ne prihvati li, odgovornost bi potpuno preuzeo iznajmljivač apartmana. 

>>>Pravda za sve: Kažnjen jer nije slao godišnja izvješća za neaktivnu tvrtku

POST SCRIPTUM U Booking.comu kažu da je njihov cilj omogućiti ‘korisnicima sve potrebne informacije kako bi im pomogli da pronađu najbolje cijene i iskustva kakva žele doživjeti u smještaju koji odaberu‘. Nastoje to postići neprestanim inovacijama i testiranjem najboljih načina na koje će zadovoljiti potrebe korisnika i tako također osigurati goste svojim partnerima, tj. iznajmljivačima. Ako ja to dobro razumijem, Booking.comu važni su turisti koji traže apartmane, ali i iznajmljivači koji ih nude. Tu nastaje nezgodna situacija kako pomoći jednima a da se ne našteti drugima. Međutim, iako su korektno i na vrijeme odgovorili, iz njihova odgovora stekao sam dojam da su im ipak malo važniji turisti, zbog čega je i nastao problem.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 23:20