Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Geotermalni izvori u Babinoj Gredi tapkaju u mjestu

04. Lipanj 2018.

Nedavno sam nekoliko puta telefonom razgovarao s poduzetnim načelnikom Općine Babina Greda Josipom Krnićem o potencijalu geotermalnog izvorišta samo kilometar udaljenog od središta tog mjesta. Kaže da ima zainteresiranih i stranih i domaćih investitora, no posljednjih nekoliko godina nikako ne može pokrenuti taj projekt jer u Vladi do sada nisu poduzeli potrebne korake.

Naime, 47 hektara zemljišta na kojem su geotermalni izvori u vlasništvu je države, a da bi se olakšalo investiranje, investitori bi željeli da ne moraju kucati i na vrata ministarstava jer žele skratiti nepotrebne procedure.

Te je izvore još prije otkrila Ina kad je tražila naftu na tom području. Općina Babina Greda i Vukovarsko- srijemska županija shvatile su potencijal tog resursa, pa su prije pet godina zajednički osnovale tvrtku Geotermalni izvori sa sjedištem u Babinoj Gredi. Procjena je da bi se od koncesije moglo dobiti sedam milijuna kuna na godinu, s tim da bi polovina pripala Babinoj Gredi, a po četvrtina županiji i državi.

>>>Pravda za sve: Natječaje u javnoj nabavi dobivaju tvrtke koje angažiraju invalide

Što bi to značilo za Babinu Gredu, možda govori i podatak da je godišnji proračun te općine oko tri milijuna kuna. Dodatna istraživanja Načelnik Krnić vjeruje da bi se mogle privući investicije vrijedne više od 300 milijuna eura za proizvodnju energije, prema Krniću upola jeftinije od plina, hrane (staklenička proizvodnja), za uzgoj jegulja i slatkovodnog soma te za lječilište, pa čak postoje i investitori koji bi na dijelu tih izvora gradili lječilište za konje.

Iako su strani i domaći investitori zainteresirani za geotermalne izvore, još se ništa ne događa jer je vlasnica zemlje država, a treba provesti i dodatna istraživanja. Dosadašnja su pokazala da izvori imaju velik potencijal.

Iako još nije definitivno utvrđeno, na površini je dobiven dotok geotermalne vode niskog saliniteta s maksimalno dosegnutom temperaturom na površini od 92 Celzijeva stupnja. Na dubini od dvije tisuće metara izmjerena je temperatura od 121,1 Celzijev stupanj, što znači da bi dnevna proizvodnja termalne vode odgovarala dnevnoj proizvodnji oko 300 megavata struje.

>>>Pravda za sve: Odvjetnici koji zaključe slučajeve trebali bi imati pravo na neaktivnost

Pretpostavlja se da su ti izvori kvalitetniji od poznatih zagorskih lječilišta te da je izdašnost bušotine 200 prostornih metara vode u satu. U suradnji s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom u Zagrebu i stručnjacima iz Ine, kako je navedeno na web-stranici tvrtke Geotermalni izvori, utvrđeno je da postojeći podaci čine dobru osnovu, ali da nisu dostatni za početak eksploatacije pa je nužno provesti dodatna istraživanja, odnosno potrebno je utvrditi točan kemijski sastav vode i paleontološka svojstva kako bi se precizirala buduća namjena izvorišta.

Apel ministru Osim toga, potrebno je izraditi i projekt ekonomske isplativosti, utvrditi točne rezerve geotermalne vode te obaviti sve pripreme za dolazak investitora. No sve to tapka u mjestu jer država do sada nije pokazala preveliku zainteresiranost za taj projekt. Načelnik Krnić to je pokušavao riješiti još za Milanovićeve vlade, pa iako je i sam SDP-ovac, nije mu uspjelo uvjeriti ‘svoje‘ ministre da je to i za državu dobra prilika ako vlasništvo nad zemljištem prenesu na Općinu Babina Greda.

>>>Pravda za sve: Treba naći rješenje za obračun osobnog odbitka pri promjeni tvrtke

Ista se priča nastavila i s Oreškovićevom i sada s Plenkovićevom vladom, s tim što je aktualna vlada formirala Ministarstvo državne imovine na čijem je čelu Goran Marić. Bilo bi dobro da u Marićevu ministarstvu razmotre prijedlog načelnika Babine Grede, pogotovo zbog aktualnog iseljavanja stanovništva, poglavito iz Slavonije.

Trenutačno od te zemlje nitko nema koristi, a ako bi se pokrenuli projekti, svi bi profitirali, od lokalnog stanovništva do općine, županije i države. Zato apeliramo na ministra Gorana Marića da sjedne s načelnikom Krnićem i predstavnicima Vukovarsko- srijemske županije te da ponude rješenje nakon pet godina čekanja.

POST SCRIPTUM

Pitao sam Ministarstvo državne imovine može li se što učiniti u vezi s prijenosom zemljišta u Babinoj Gredi. Nazvala me jedna gospođa (ime i prezime poznato redakciji) i neslužbeno mi rekla da je problem do Babine Grede i Vukovarsko-srijemske županije, koje moraju izmijeniti urbanistički plan. Zamolio sam je da mi to pošalju mejlom, no nisu, samo su naveli da se obratim Općini Babina Greda. U međuvremenu mi je načelnik Krnić rekao da je davno donesen prostorni plan iz kojeg je vidljivo za što je namijenjena zona i koji potencijal ima, kao i to da je taj projekt kao treći prema vrijednosti ‘ušao u projekt Slavonija‘. Prenio sam to Ministarstvu, ali ništa nije odgovoreno.

19. travanj 2024 23:36