Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Investicija od 15 milijuna eura dvije godine stoji zbog spore birokracije

02. Srpanj 2018.

Već dvije godine bračni par Zoran i Habiba Legac nastoje od Grada Senja ishoditi lokacijsku dozvolu za gradnju hotela Senia za zdravstveni turizam, vrijedan 15 milijuna eura, ali ne uspijevaju. O tome sam s njima nedavno razgovarao, onako usput, dok sam pripremao temu o njihovoj tvrtki Feroimpex automobilska tehnika, a s obzirom na to da je investicija zastala, ovim bismo htjeli potaknuti nadležne u Senju da ubrzaju rješavanje tog pitanja.

Kako vidimo, riječ je o mnogo novca, većinski ulagač su Legčevi, a dio će investirati i strani ulagač. Zanimljivo je pritom, kako su mi ispričali, da postoji nekoliko zainteresiranih stranih ulagača koji imaju strpljenja ponajprije zbog toga što poslovno surađuju s tim bračnim parom, ali pitanje je ipak dokad.

>>>Pravda za sve: Svim zainteresiranima javljam da im ne mogu naći radnike u Bosni

O projektu mi je pričala arhitektica Biljana Vlašić, koja je rekla da će se to zdravstveno-turističko zdanje s četiri zvjezdice prostirati na 10.400 četvornih metara sa 115 soba koje će se vrlo lako moći pretvoriti u bolničke.

U planu je i barokomora – složeni medicinski uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini povišenog ili sniženog tlaka u odnosu na normalni atmosferski tlak od jednog bara.

Svašta nešto

– Imat će tri sale za kongresni turizam koje se, za potrebe, mogu prenamijeniti u stacionare, zatim restoran, laboratorij, teretanu, saunu, bazene, garaže… – priča mi Vlašić.

Osim toga, kompleks bi sadržavao i prostor za fizikalnu terapiju, dijagnostički pregled magnetskom rezonancom, rodilište te, u dogovoru s lokalnim vlastima, i službu hitne pomoći s obzirom na to da u Senju trenutačno imaju samo jednu takvu službu, što može biti problematično posebno u turističkoj sezoni kada je povećan priljev gostiju.

Spasovcu, dijelu Senja, pripremljena je investicija za gradnju zdravstveno-turističkog hotela. Investitori, osim domaćih, očekuju i strane goste, ali već dvije godine senjsko poglavarstvo odugovlači izdati lokacijsku dozvolu, bez obrazloženja i za investitore i za novinara.

U prilog tome ide i privezište u sklopu kompleksa predviđeno za prijevoz hitnih slučajeva morskim putem u zadarsku i riječku bolnicu. Zgrada hotela-lječilišta trebala bi imati sedam katova, a, kako kaže Vlašić, riječ je o vrlo ambicioznom projektu za koji investitori vjeruju da će privući dosta stranih turista, pogotovo jer bi u privlačenje gostiju bili uključeni i strani investitori.

No kao što sam naveo, stvari ne idu baš tako jednostavno, iako su, pričaju i bračni par Legac, a i Vlašić, od početka imali nepodijeljenu podršku lokalnih vlasti, ali i opozicije, čak su političari bili oduševljeni tom idejom. No lokacijske dozvole još nema. Moram priznati da sam najprije pomislio da nešto s projektom nije uredu, jer da sam ja čelnik jedne tako male sredine u koju netko želi investirati toliki novac, vjerujem da bih sve učinio da se to što prije realizira, da mi investitor ne pobjegne.

>>>Pravda za sve: Geotermalni izvori u Babinoj Gredi tapkaju u mjestu

Znao sam naletjeti na takve situacije, neko mi ispriča vrlo uvjerljivo svoju priču, ali kad pitam i drugu stranu, onda se pokaže da postoje razlozi zašto se nešto događa.

Čuvaj se senjske šutnje

Na moj upit Poglavarstvu Grada Senja o tome zašto se čeka na dodjeljivanje lokacijske dozvole za tu greenfield-investiciju te može li se očekivati skoro rješenje tog pitanja i kada, nisam dobio odgovor, što bi trebalo značiti da je o ovom slučaju sve ponajprije do lokalnih vlasti.

 

Dakle, za sada se ni ne nazire bilo kakvo rješenje od Grada Senja, što nam je potvrdila Vlašić, iako se iz njezina odgovora na moja pitanja ne osjeti da su ona ili Legčevi nešto posebno nervozni. Uostalom, nekoliko su mi puta sve troje rekli da će se sigurno to pitanje riješiti, samo je potrebno prebroditi uobičajene birokratske boljke.

Najvjerojatnije je u ovom slučaju ponajprije riječ o usporenosti birokrata, a ne o nekakvom otežavanju investitorima. Zato ne trebamo odmah bacati baš drvlje i kamenje na njih, ali ih trebamo upozoriti da je dvije godine čekanja na dozvolu ipak previše i bilo bi zastrašujuće da investitori na kraju odustanu od svega.


POST SCRIPTUM

Ideja zdravstveno-turističkog hotelskoga kompleksa Sania stara je najmanje 27 godina. Naime, još 1991. bračni par Zoran i Habiba Legac odlučili su se za tu investiciju u Spasovcu pokraj Senja i od tamošnjih su lokalnih vlasti uredno dobili lokacijsku dozvolu. No kako je izbio rat, investicija je zastala, pa su Legčevi nakon nekoliko godina, prema tadašnjim propisima, zbog nepoduzimanja gradnje izgubili lokacijsku dozvolu. Za to su vrijeme investirali u druge projekte, a prije dvije godine, uz podršku stranih poslovnih partnera, odlučili su opet ući u tu priču. Kako kažu, nije tu samo u pitanju investicija, nego i zapošljavanje stručnih kadrova, ali i suradnja sa svim OPG-ovima u okolici Senja, pa i šire.

19. travanj 2024 05:42