Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Treba naći rješenje za obračun osobnog odbitka pri promjeni tvrtke

14. Svibanj 2018.

Direktorica tvrtke javila se zbog dvojbe nastale nakon što je u nju 1. travnja došao novi radnik. Naime, prethodni poslodavac tog radnika pri isplati plaće za ožujak nije obračunao osobni odbitak (3800 kuna), pa mu je neto plaća zapravo umanjena za taj iznos. Direktorica se pita je li to pravedno. Odmah recimo da nije pravedno, ali u skladu je s propisima. Naime, od ove godine vrijedi pravilo za poreznu karticu da poslodavac u slučaju odjave radnika iz obveznoga mirovinskog osiguranja ne može obračunati plaću uračunavajući i njegov osobni odbitak.

>>> Pravda za sve: Porezni dug preostao nakon stečaja ne bi trebao biti kriterij za jamstvo

U našem slučaju radnik je radio do kraja ožujka kod starog poslodavca, koji mu je isplatio plaću u travnju, ali nakon što mu je obračunan mirovinski doprinos, nije mu obračunan osobni odbitak, odnosno nije mu skinuto 3800 kuna, zbog čega mu je porezna osnovica bila veća te je platio više poreza, ali zato je dobio i manju neto plaću.

Beskamatno kreditiranje države

Radnik je promijenio tvrtku, ali prema novim propisima o poreznoj kartici odjavom iz mirovinskog osiguranja stari mu poslodavac pri isplati plaće nije mogao obračunati osobni odbitak, što znači da mu je porezna osnovica bila veća, a plaća zbog toga manja.

To je tako prema propisu. Radniku koji je u ovom slučaju od 1. travnja počeo raditi u tvrtki direktorice koja nam se javila ponovno će biti obračunan osobni odbitak u svibnju za plaću u travnju i tako za sve buduće plaće ostane li u novoj tvrtki. Ostalo je pitanje što s njegovim osobnim odbitkom koji mu stara tvrtka u travnju nije obračunala za mjesec ožujak. Taj novac nije izgubljen i bit će mu vraćen u ljeto sljedeće godine, nakon godišnjeg obračuna poreza na dohodak koji će taj radnik prijaviti u veljači. To znači da će taj novac čekati godinu i pol dana i, kao što kaže naša porezna stručnjakinja Marija Zuber, taj će radnik do ljeta sljedeće godine beskamatno kreditirati državu. Direktorica se pita ima li smisla predložiti izmjene tog propisa koji je na štetu radnika koji mijenjaju tvrtke. Naravno da ima, a to misli i Marija Zuber, koja detaljno objašnjava problem naglašen nakon uvođenja elektroničkih PK kartica i elektroničkog povezivanja Porezne uprave s HZMO-ovom matičnom evidencijom.

>>> Pravda za sve: Zbog jamstva na naličju mjenice tvrtka će ostati bez tri milijuna kuna

– Osobni odbitak upotrebljava se kao porezna olakšica za isplate u određenome mjesecu, neovisno o tome za koji se mjesec isplaćuje primitak, odnosno plaća, mirovina. Primjerice, na plaći za prosinac koja se isplaćuje u siječnju primjenjuje se osobni odbitak za siječanj iako je riječ o plaći za prosinac prethodne godine. Plaća se isplaćuje za određeni mjesec, ali u poreznom smislu smatra se primitkom mjeseca u kojem je isplaćena, a ne mjeseca u kojem je zarađena – objašnjava Zuber.

Traže se rješenja

Smatra da je nemogućnost primjene osobnog odbitka pri promjeni tvrtke nepravedna i da to smeta fleksibilnosti tržišta rada. S time se možemo složiti jer i na tom primjeru vidimo kako neke administrativne zapreke, iako se čine nevažnima, mogu utjecati na dovođenje kadra. Ne kažem da je to presudno, ali može biti jezičac na vagi. Zuber napominje da bi u sustavu postojanja OIB-a i razmjene podataka trebalo pronaći neki model koji bi omogućio primjenu osobnog odbitka na posljednjoj plaći koja se isplaćuje nakon prestanka radnog odnosa, ali da se onemogući upotreba dva puta u istome mjesecu (kod starog i novog poslodavca u slučajevima kad radnik mijenja poslodavca, primjerice, sredinom mjeseca, pa dio plaće ostvaruje kod staroga, a dio kod novoga).

>>> Pravda za sve: Carinici uhvatili mog susjeda u prodaji neprijavljene robe

– O tome mnogo razgovaramo, ali mnogo je ograničenja, od zaštite privatnosti, zabrane davanja podataka o radnicima do ovršnih pravila. Porezna uprava mora uložiti dodatni napor i naći kompromisno rješenje – poručuje Zuber. Nadamo se da će ovaj primjer potaknuti ljude u Poreznoj da nađu rješenje za tu situaciju.


POST SCRIPTUM Da ne bi bilo zabune, propis o nemogućnosti obračuna osobnog odbitka pri radnikovoj promjeni tvrtke nije besmislen. U glavnom je tekstu već spomenuto, ali razjasnimo još jedanput: radnik je mogao promijeniti tvrtku 15. ožujka, a ne 1. travnja, pa bi za ožujak dio plaće dobio od starog poslodavca, a dio od novoga, odnosno ne propisuje se tko bi od poslodavaca obračunao osobni odbitak. I u tom bi slučaju radnik ostao bez osobnog odbitka za taj mjesec, ali za to ipak ima rješenja – propisi omogućuju da se radnik pismeno izjasni koji će poslodavac obračunati osobni odbitak.

22. travanj 2024 02:20